Objawy, o jakich piszesz, mogą, ale nie muszą wystąpić. Zależy to od sprawności twojego przewodu pokarmowego oraz układu odpornościowego. Jak piszesz, nie była to duża ilość zepsutego produktu, a środowisko kwaśne w żołądku wynikające z obecności kwasu solnego może zapobiec objawom zatrucia. Spleśniały dżem będzie raczej źródłem drożdży i pleśni. Produkty żywnościowe porośnięte pleśnią (oczywiście za wyjątkiem serów, które są nieszkodliwe) mogą być źródłem rakotwórczych aflatoksyn oraz związków uszkadzających wątrobę i nerki, które kumulują się w organizmie. Należy wystrzegać się takiej żywności. Odkrojenie, czy wyrzucenie spleśniałego fragmentu, niestety nic nie daje.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.
Inne porady tego eksperta