Zły cholesterol [Porada eksperta]

2013-04-08 12:59

Ostatnie wyniki badan pokazały cholesterol 600. Jak mam się odżywiać, jestem po konsultacji lekarskiej i biorę lekarstwa. Jak mam się odżywiać?

Porada fizjologa żywienia
Autor: Getty Images

Witaj Mario
Twoja dieta wymaga reorganizacji, ale nie będą to drastyczne posunięcia. Musisz unikać nadmiaru tłuszczu całkowitego w pożywieniu i zbyt dużej ilości nasyconych kwasów tłuszczowych. Ich źródłem są tłuste mięsa i wędliny, potrawy smażone na maśle, smalcu, słoninie czy margarynach twardych. Nie poleca się podrobów, tłustych wyrobów cukierniczych, jajek (jedno na tydzień - wliczając jajka stosowane do przygotowania posiłków), pełnotłustego mleka i jego przetworów, np. śmietany, serów żółtych i topionych, konserw mięsnych, pieczywa białego.
Co powinnaś jeść?
Kasze, ciemne pieczywo, płatki - zawierają błonnik pokarmowy, który zmniejsza stężenie cholesterolu we krwi.
Owoce i warzywa - zawierają błonnik oraz witaminy, wśród których beta-karoten i witamina C działają antymiażdżycowo.
Mleko i produkty o obniżonej zawartości tłuszczu, margaryny miękkie.
Oleje roślinne i ryby (gotowane, wędzone, z rusztu) zawierają kwasy tłuszczowe wielonasycone działające przeciwmiażdżycowo.
Oliwę z oliwek - źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych o działaniu przeciwmiażdżycowym.
Chude mięso (np. kurczaki) i chudą wędlinę (np. polędwicę).
Potrawy gotowane, duszone, pieczone w folii lub na ruszcie.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Iza Czajka

Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.

Inne porady tego eksperta