Żołądek wrażliwy na działanie alkoholu [Porada eksperta]
Mam 26 lat. Problem z alkoholem mam taki, że po wypiciu często wymiotuję, ponieważ zjem coś niewłaściwego. Wszyscy moi znajomi mogą zjeść wszystko i wypić wiele, a ja, gdy zjem rosół, jakąś zupę, sałatkę czy jakieś zakąski i wypiję kilka kieliszków, to kończy się to torsjami. Nie wiem czemu mam tak wrażliwy żołądek. Mogę wypić dużo, tylko gdy wcześniej zjem coś tłustego, np. boczek, ale chciałbym móc jeść wszystko i dobrze się napić. Co pani radzi na ten temat? Poprzednio pisała pani, że nie posiadam odpowiedniej ilości enzymów, które rozkładają alkohol w moim organizmie. Gdzie powinienem się zbadać, czy jestem posiadaczem niekorzystnej wersji genu CYP2E1? Lub jeśli nie jest to wina genów tylko zapalenia śluzówki przewodu pokarmowego albo jelit, to gdzie powinienem się zbadać, by mieć pewność, w czym tkwi problem?
Jeśli nie wymiotujesz po zjedzeniu normalnego obiadu, kolacji, to raczej trudno upatrywać się w tym dyspepsji przewodu pokarmowego. Zawsze jednak możesz zrobić gastroskopię, wykluczyć zarażenie helikobakterem, sprawdzić do tego morfologię i wykonać posiew kału, wykluczając obecność pasożytów, przebadać się pod kątem boreliozy. Badania genetyczne możesz zrobić w DF Medica.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.
Inne porady tego eksperta