Źródła wapnia. Czym w diecie zastąpić szpinak? [Porada eksperta]
Uwielbiam zielone koktajle na bazie szpinaku, ale zastanawiam się, czy mogę bez obaw spożywać szpinak w trakcie ciąży? Czy powinnam ograniczyć jego spożycie z uwagi na szczawiany, jakie zawiera?
Jedzenie dużej ilości jednego produktu nie jest wskazane ze względu na to, że zjadasz wtedy mniej innych wartościowych składników z innych produktów. Warto spróbować część szpinaku zastąpić jarmużem, sałatami, możesz też zadbać, aby w diecie nie zabrakło dobrych źródeł wapnia, czyli zjeść kawałek sera żółtego, jogurt wzbogacony wapniem, pieczywo pełnoziarniste, ale długo fermentowane i wypiekane. Dobrym źródłem wapnia będą też orzechy, np. w postaci mleka, które można zrobić samemu. Z owoców dobrym źródłem wapnia jest figa. Im bardziej urozmaicisz posiłki, tym więcej dostarczysz składników odżywczych, a wypity koktajl nie będzie "rabował" wapnia.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.
Inne porady tego eksperta