Żurek przy zapaleniu błony śluzowej żołądka [Porada eksperta]
Czy przy zapaleniu błony śluzowej żołądka mogę spożywać zupę: "Żurek z zakwasu z mąki żytniej razowej"? Czytałem gdzieś, że to zupa na wszystkie dolegliwości. Jak faktycznie to jest?
Witaj, Piotrze. Przy zapaleniu śluzówki żołądka stosujemy dietę lekkostrawną, ograniczającą wydzielanie kwasu solnego. Oznacza to wykluczenie z diety m.in. chleba razowego, żytniego produkowanych na zakwasie, które są ciężkostrawne i pobudzające wydzielanie kwasu solnego w żołądku. W diecie lekkostrawnej króluje pieczywo pszenne lub pszenno żytnie podsuszane, sucharki, biszkopty, drobne kasze i makaron, mięso drobiowe i ryby gotowane na parze. Z zup raczej zalecane są zupy gotowane na wywarze warzywnym, marchewkowa, dyniowa, pomidorowa lekkostrawne z odrobina masła. "Żurek z zakwasu z mąki żytnie","może i leczy "całe zło", ale w twoim przypadku może pogłębiać stan zapalny. Pozdrawiam
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.
Inne porady tego eksperta