Aby nie było zaparć, nie tworzyły się żylaki odbytu, należy jeść błonnik (włóknik) w ilości ok. 25-35 g dziennie, co oznacza na śniadanie zjedzenie np. płatków owsianych z otrębami pszennymi, ugotowanych na wodzie, ale z dodatkiem jogurtu naturalnego. Dodatkowo również z owocami sezonowymi. Powinieneś też codziennie zjeść przynajmniej 3, 4 warzywa w postaci zup czy surówek lub sałatek. Powinien być to brokuł, fasolka szparagowa, ale również pomidory, ogórki, sałaty. Do tego lekkostrawne mięso drobiowe, 2 razy w tygodniu tłusta ryba: łosoś, makrela, śledź i do tego napoje mleczne fermentowane, odtłuszczone z dobrymi bakteriami: kefir, maślanka, jogurt naturalny, w ilości ok. 500 ml. Na stronie www.poradnikzdrowie.pl znajdziesz mnóstwo informacji o roli błonnika w organizmie i jego ilościach w produktach spożywczych.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.
Inne porady tego eksperta