Żywienie w ciąży: czy można schudnąć? [Porada eksperta]
Od kilku lat staraliśmy się z mężem o dziecko, leki i terapie wspomagające zajście w ciążę nie sprzyjały dbaniu o linię. Nabawiłam się nadwagi, przy wzroście 152 cm ważyłam 80kg, we wrześniu zabrałam się za siebie i zaczęłam się zdrowo i rozsądnie odżywiać, waga spadła do 72 kg. Niespodziewanie w grudniu dowiedziałam się, że jestem w ciąży. Co ze zdrowym odżywianiem, spadkiem wagi? Czy jest jakiś sposób, żeby tego nie zaprzepaścić? Czy ciężarna z nadwagą, która zdrowo się odżywia, a traci dwa do trzech kg miesięcznie jest skazana na komplikacje? Jestem w rozterce, bo ginekolog mówi stanowcze "nie" i zabrania tracić nawet 10 dkg, a szwagierka-dietetyk mówi, utrzymywać taką dietę jak obecnie (1800-2200 kcal, bez cukru)? Co robić?
Zbyt mało mam informacji, aby odpowiedzieć precyzyjniej na twoje pytanie, a interesowałoby mnie chociażby, czy ciąża jest zagrożona czy nie; czy bierzesz jakieś leki, a może musisz leżeć? A może wręcz przeciwnie - dużo się ruszasz. Wreszcie, na czym polega twoje zdrowe odżywianie i jak wygląda twój jadłospis. Przy twoim wzroście 152 cm twoja prawidłowa masa ciała powinna się mieścić w granicach 46-57,9 kg. W ciążę weszłaś z otyłością. W związku z tym przyrost masy ciała powinien być niewielki, czyli w 12. tygodniu powinien ci przybyć 1 kg, w 14. tygodniu - 1,6 kg, kolejno - 2,2, 2,8 itd. Bilans musi być dodatni i rzeczywiście nie powinnaś tracić na wadze, bo to zagraża zdrowiu i życiu dziecku. Natomiast bardzo dobrym pomysłem jest niejedzenie cukru. Niestety dietę należy zweryfikować, żebyś jednak nie traciła na wadze.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.
Inne porady tego eksperta