Diagnozowanie chorób jelit wymaga wielu specjalistycznych badań i odpowiedniego leczenia, które powinnaś wykonać w trybie pilnym. Możesz mieć zespół jelita drażliwego, celiakię, ale też chorobę Leśniowskiego-Crohna, która wymaga dozowania odpowiednich leków i ścisłej diety.
W przypadku niespecyficznych chorób jelit, najlepiej jest wykluczyć z diety gluten, cukier, a więc owoce suszone, owoce świeże oraz produkty, które wzmagają fermentację w jelitach, należą do nich: świeże pieczywo, owoce, słodycze, mleko i jego przetwory; jogurty, serki, desery czy wreszcie produkty ciężkostrawne i tłuste i tzw. zdrowe, czyli produkty pełnoziarniste, ciężkie chleby, grube kasze czy pestki i ziarna.
W przypadku zaostrzenia objawów należy jeść podsuszane pieczywo białe, gotowaną marchew i ziemniaki, mięso drobiowe - przekąskowo, co godzinę odrobinę. Chore jelita nie znoszą długich przerw bez jedzenia. Warto też wykonać w Instytucie Mikroekologii (Poznań) posiew kału, kalprotektynę, aby było wiadomo, w jakim stanie są jelita i jaką florą bakteryjną powinno się je zasiedlić, aby poprawić ich funkcjonowanie. Choroba Leśniowskiego-Crohna może manifestować się stanami zapalnymi, pojawiającymi się w jamie ustnej, żołądku i często mylona jest z innymi chorobami przewodu pokarmowego.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.
Inne porady tego eksperta