Zalecenia żywieniowe w trakcie chemioterapii mogą być różne i lekarz wie najlepiej co jest dobre, a co nie dla pacjenta. Najważniejszą sprawą jest zapewnienie odpowiedniej dawki energii, aby zapobiec gwałtownemu spadkowi wagi i sił.
Zwykle w wyniku chemioterapii pacjent traci apetyt, między innymi dlatego, że inaczej mu smakuje jedzenie. Do tego dochodzą nudności, wymioty, złe samopoczucie.
Czy warzywa i owoce gotowane czy surowe dla osoby chorej? To zależy od kondycji przewodu pokarmowego. Wskazane są gotowane i rozdrobnione, aby były lżej strawne i szybko dostarczały energii i składników pokarmowych, oczywiście ich dobór zależy od preferencji smakowych i zaleceń lekarskich.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.
Inne porady tego eksperta