Chemioterapia a świeże owoce i warzywa. [Porada eksperta]
Czy w czasie chemioterapii należy ograniczyć wszelkie "surowizny", a raczej stosować warzywa i owoce po obróbce? Przy osłabionym organizmie narażonym na infekcje, surowe warzywa i owoce są wskazane? Dlaczego moja znajoma po mastektomii, w czasie chemioterapii ma zezwolenie tylko na banany? Może źle zrozumiała zalecenia? Owoce i warzywa, to tak czy inaczej bomba witaminowa i mnóstwo soli mineralnych. Proszę o odpowiedź
Zalecenia żywieniowe w trakcie chemioterapii mogą być różne i lekarz wie najlepiej co jest dobre, a co nie dla pacjenta. Najważniejszą sprawą jest zapewnienie odpowiedniej dawki energii, aby zapobiec gwałtownemu spadkowi wagi i sił.
Zwykle w wyniku chemioterapii pacjent traci apetyt, między innymi dlatego, że inaczej mu smakuje jedzenie. Do tego dochodzą nudności, wymioty, złe samopoczucie.
Czy warzywa i owoce gotowane czy surowe dla osoby chorej? To zależy od kondycji przewodu pokarmowego. Wskazane są gotowane i rozdrobnione, aby były lżej strawne i szybko dostarczały energii i składników pokarmowych, oczywiście ich dobór zależy od preferencji smakowych i zaleceń lekarskich.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.
Inne porady tego eksperta