Co sprzyja zachorowaniu na dnę moczanową? [Porada eksperta]

2016-04-14 10:21

Czy zażywanie leku Furosamide 20 mg przez okres 3,5 roku mogło doprowadzić do podwyższenia stężenia kwasu moczowego, a w rezultacie wtórnej dny moczanowej? Lekarz, który przepisał leki na nadciśnienie, nigdy nie zlecił badania krwi pod względem stężenia kwasu moczowego. Nikt z rodziny nie chorował na dnę. Choroba zaatakowała stawy barkowe, łokciowe, oba nadgarstki, staw kolanowy oraz prawą stopę.

Porada fizjologa żywienia
Autor: Getty Images

Dna moczanowa jest chorobą o nieznanej etiologii. Wynika z nadmiernej produkcji kwasu moczowego lub jego zmniejszonego wydalania. Rozwija się u co piątej osoby z podwyższonym poziomem kwasu moczowego we krwi, częściej u mężczyzn. Występowanie dny jest częściowo związane z polimorfizmem genów. Są to trzy geny: SLC2A9, SLC22A12 oraz ABCG2. Mogą, one (ale nie muszą) podwoić ryzyko pojawienia się choroby. Sprzyja pojawieniu się choroby: wiek, płeć, dieta bogata w produkty z kwasem moczowym (mięso, nasiona strączkowe, ryby, diety wysokobiałkowe, odchudzanie, głodzenie), nadużywanie alkoholu (zwłaszcza piwa i silnych alkoholi). Choroby: nadwaga, otyłość, nadciśnienie tętnicze, choroba niedokrwienna serca, cukrzyca, zaburzenia lipidowe oraz leki zwiększają stężenie kwasu moczowego: kwas acetylosalicylowy (aspiryna; w dawkach <2 g/d), leki moczopędne, cyklosporyna. Inne czynniki to urazy, operacje, nowotwory i odwodnienie. Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na twoje pytanie.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Iza Czajka

Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.

Inne porady tego eksperta