Nie ma badań, które potwierdzają: te produkty spożywcze zobojętniają nadmiar kwasu solnego w żołądku, a te nie. Nie ma również badań określających produkty spożywcze, które zabijają Helikocacter pylori. Również nie ma badań, które opisują, jak działają na chorą śluzówkę przewodu pokarmowego: oleje, aloes, sok z kokosa, frytki, budyń (cukier i mleko) czy przetwory z żurawiny, owoce cytrusowe, kwaszonki czy czystek.
Zalecenia dietetyczne podkreślają indywidualny dobór produktów przy chorobie wrzodowej czy refluksie, ale oczywiście ma to być realizacja diety lekkostrawnej. Produkty silnie skoncentrowane, typu suszone owoce czy odżywki białkowe, również kwaszonki, raczej będą u większości chorych powodować zaostrzenie objawów choroby. Nie ma też cudownego produktu spożywczego, który wyleczy z wrzodów, drażliwego jelita. Należy też pamiętać, że wrzody mogą być manifestacją innych chorób przewodu pokarmowego, dlatego zawsze powinny być diagnozowane przez specjalistę.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.
Inne porady tego eksperta