Armia maszeruje na "brzuchu" jak mawiał Wellington. jedzenie to podstawa armii. Żywienie żołnierzy normują przepisy. Chodzi o wymagania ilościowe i jakościowe ustalone w normach wyżywienia. A te rozpisane są w rozporządzeniach ministra obrony narodowej z marca 2011 roku w sprawie wyżywienia żołnierzy czynnej służby wojskowej i z grudnia 2009 roku w sprawie bezpłatnego wyżywienia żołnierzy zawodowych i kandydatów na żołnierzy zawodowych.
Wojskowi kucharze przygotowują posiłki na podstawie zatwierdzonych wcześniej jadłospisów. Ustala się je raz na dziesięć dni, według kartoteki potraw. Wyliczane są wartości: kaloryczne, odżywcze i kosztowe. Wojskowy Ośrodek Badawczo-Wdrożeniowy Służby Żywnościowej systematycznie robi „przeglądy” podstawowych receptur i proponuje zmiany. Zwykle polegają one na odchudzaniu potraw zbyt tłustych, czy zmianach technologii przygotowywania potraw.
Zorientuj się, czy możesz obejrzeć jadłospisy dekadowe i wtedy ocenisz czy są zgodne z tym co masz na talerzu. Może wtedy warto zgłosić to przełożonemu i w taki sposób mieć wpływ na zmianę menu.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.
Inne porady tego eksperta