W piśmiennictwie światowym jednoznacznie podkreśla się korzystny wpływ spożywania dużych ilości warzyw i owoców zawierających beta-karoten na hamowanie rozwoju nowotworów i chorób układu krwionośnego. Mówimy tu o naturalnych roślinnych źródłach, zawierających wiele karotenoidów, z których jeden-beta-karoten ma największe znaczenie biologiczne.
Pojawiły się również badania mówiące, że suplementacja beta-karotenem może przyspieszać wzrost nowotworu u palaczy. Prawdopodobnie jest to spowodowane tym, że beta-karoten w płucach wystawionych na działanie dymu papierosowego, azbestu czy spalin tworzy nadtlenki sprzyjające uszkodzeniom DNA. Dotyczy to suplementacji tabletkami, które zwierają jego ogromne dawki i towarzyszą zbilansowanej diecie. Suplement beta-karotenu, np. jedna tabletka, może mieć równowartość aż 14 moreli! W stanach fizjologicznych wątroba uzupełnia zużyte zapasy witaminy A przerabiając beta-karoten albo odzyskuje z produktów zwierzęcych z wątroby czy masła. Nadmiar beta-karotenu z organizmu jest usuwany. Trafia on m.in. do kału, ale również do błon komórkowych nabłonka, nadając charakterystyczny odcień skórze.
Najnowsza piramida żywienia opublikowana na stronach IŻŻ jednoznacznie odpowiada na twoje pytanie, warzywa są zdrowe i zapobiegają rozwojowi chorób cywilizacyjnych.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.
Inne porady tego eksperta