Czy ostre przyprawy podrażniają jelita? [Porada eksperta]
Chciałabym się dowiedzieć, czy ostre przyprawy, takie jak chili czy tabasco mogą mieć negatywny wpływ na jelito, szczególnie grube? Do tej pory nie miałam wprawdzie kłopotów z jelitami, a pikantne posiłki to mój chleb powszedni. Niektórzy jednak uważają, że zbyt częste jedzenie takich potraw może je uszkodzić lub podrażnić. Czy to prawda?
![Porada fizjologa żywienia](https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-zhTM-vqzb-rBKA_porada-fizjologa-zywienia-664x442.jpg)
Przyprawy zawierają substancje, które zwiększają ukrwienie przewodu pokarmowego. Z jednej strony może to ułatwiać trawienie potraw tłustych i ciężkostrawnych, z drugiej strony zaostrzać objawy niektórych chorób: jelita drażliwego czy wrzodów. Jeśli nie masz żadnych przeciwwskazań zdrowotnych, to możesz je z umiarem stosować do potraw mięsnych, z nasion roślin strączkowych czy innych. Pozdrawiam
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.
Inne porady tego eksperta