Czy ostre przyprawy podrażniają jelita? [Porada eksperta]
Chciałabym się dowiedzieć, czy ostre przyprawy, takie jak chili czy tabasco mogą mieć negatywny wpływ na jelito, szczególnie grube? Do tej pory nie miałam wprawdzie kłopotów z jelitami, a pikantne posiłki to mój chleb powszedni. Niektórzy jednak uważają, że zbyt częste jedzenie takich potraw może je uszkodzić lub podrażnić. Czy to prawda?
Przyprawy zawierają substancje, które zwiększają ukrwienie przewodu pokarmowego. Z jednej strony może to ułatwiać trawienie potraw tłustych i ciężkostrawnych, z drugiej strony zaostrzać objawy niektórych chorób: jelita drażliwego czy wrzodów. Jeśli nie masz żadnych przeciwwskazań zdrowotnych, to możesz je z umiarem stosować do potraw mięsnych, z nasion roślin strączkowych czy innych. Pozdrawiam
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.
Inne porady tego eksperta