Na stronie Instytutu Morskiego z Gdyni znajdziesz aktualne informacje o stanie zanieczyszczania dioksynami i rtęcią, ołowiem ryb odławianych w Bałtyku. Aby stwierdzić, w jakim zakresie sobie szkodzisz, powinnaś poznać wskaźnik określający stopień narażenia cię na zatrucia TGZ, tymczasową dawkę tygodniowego pobrania, określoną dla bezpiecznego spożycia rtęci, ołowiu, dioksyn DDT i innych substancji. Oznacza ona, że na przykład bezpiecznie możesz zjeść codziennie 2,37g dorsza albo 1,7g śledzia nie narażając zdrowia. Zjadasz znacznie więcej, niż ilość bezpieczna, co może powodować odkładanie się toksycznych związków w kościach oraz narządach i tkance tłuszczowej. Jednym słowem, szkodzisz sobie. Jeśli chodzi o olej rzepakowy, jest on nazywany oliwą północy. O jego walorach kulinarnych i zdrowotnych, zastosowaniu przeczytasz pod linkiem poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/olej-tloczony-z-rzepaku_37607.html.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.
Inne porady tego eksperta