Dieta 18-latka a zgaga i odbijanie się [Porada eksperta]
Niedługo mam 18. urodziny. Ćwiczę na siłowni 4 x w tygodniu, ważę 85 kg i mam 185 cm wzrostu. Nie wiem, jak powinienem prawidłowo się odżywiać. Początkowo jadłem dużo i wszystko - trochę zdrowo lub też niezdrowo, żeby tylko przybrać na masie. Przez całe gimnazjum przytyłem z 65 kg do 89, potem schudłem do 85 i od tej wagi utrzymuję kalorie na poziomie 2 200-2 500 (300 g węglowodanów, 70 g tłuszczu, 100 g białka). Od wakacji zmagam się z problemami żołądkowymi: często mam zgagę, odbijanie. Wszyscy mi mówią, że nie powinienem tyle jeść, bo zrobię sobie krzywdę, ale ja nie odpuszczam. Często jem też, gdy jestem pełny, żeby zmieścić się w kalorie. Czasem, gdy mnie boli żołądek, a zjem, to ból ustaje, a potem powraca. Nie jest to ból, lecz dyskomfort: piecze, mam zgagę, odbija mi się. Jak mam jeść, to jem, nawet jak mnie nie ssie. Odstawiłbym produkty i dał odpocząć żołądkowi, ale boję się, że moje wysiłki z siłowni pójdą na marne i schudnę, a chcę utrzymywać wagę i zmieniać sylwetkę. Co mam jeść i ile? Czy mam jeść 5 czy 3 posiłki? Czy liczyć kalorie? Na ten mój wrażliwy żołądek jem biały ryż, chleb pszenny, kefiry, czasem mięso, banany - wszystko jem tak, żeby trafić w moje makroskładniki, a produktów typu ryż brązowy, chleb brązowy nie mogę, mam wrażliwy żołądek. Trzy lata temu jadłem wszystko.
Problemem nie jest dieta, ale zapalenie śluzówki przewodu pokarmowego z jakiegoś powodu, który trzeba zdiagnozować i leczyć. Prawdopodobna jest Helikobacter pylori albo Yersinia, które należy potraktować antybiotykiem. Niestety, czeka cię szybka wizyta u gastrologa, seria badań i postawienie diagnozy, a potem leczenie, również zmiana diety na produkty przyjazne żołądkowi. Należy sprawdzić też, w jakiej kondycji jest przewód pokarmowy i czy nie masz mikrokrwawień. Zmiana diety i zmniejszenie objętości treningu nie powinno wpłynąć na drastyczne zmniejszenie masy mięśniowej.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.
Inne porady tego eksperta