Dieta antycholesterolowa a dobre tłuszcze [Porada eksperta]
W Państwa serwisie znajduje się następujący zapis: "Z diety obniżającej cholesterol, niestety, powinnaś usunąć śledzia, łososia, makrelę, tuńczyka". Czy to jest prawidłowa porada? www.poradnikzdrowie.pl/diety/lecznicze/dieta-antycholesterolowa-dla-osob-z-podwyzszonym-poziomem-cholesterolu_37080.html
Hipercholesterolemia, oporna w leczeniu, np. statynami, jest chorobą dziedziczną i wielogenową (np. bada się polimorfizmy APOE, PPARg i MTHFR), dosyć powszechnie występującą w naszej populacji. Standardy leczenia dietetycznego są od wielu lat takie same, mimo że nauka poszła już znacznie dalej, wzbogacając diagnostykę i leczenie o ww. badania genetyczne, dlatego w niektórych przypadkach klinicznych zalecane jest znaczne ograniczenie spożycia tłuszczu (i tu można przywołać cytat), również tego tzw. dobrego.
Badanie genetyczne sprawiają, że możemy spersonifikować dietę i precyzyjnie określić dawkę "dobrych" kwasów tłuszczowych, w dobrych proporcjach, z suplementów, aby uniknąć spożycia nadmiaru kalorii pochodzących z tłuszczu. Nutrigenetyka i nutrigenomika to najnowszy kierunek dietetyki, którego zadaniem będzie dopasowanie diety do genotypu pacjenta. Takie badania, na razie dostępne komercyjnie, być może znajdą się w badaniach przesiewowych dzieci, aby zahamować epidemię otyłości i chorób, które ona wywołuje. Jak widać, nie ma w nauce prawd absolutnych.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.
Inne porady tego eksperta