Po zabiegu kolonoskopii 2-3 doby odżywiasz się lekkostrawnie. Co zjesz, zależy to od twojego samopoczucia i sprawności przewodu pokarmowego po zabiegu. Białe pieczywo - lekko podsuszane, zupy kremy, gotowane, chude mięso i nabiał. Po tym czasie powinnaś wdrożyć normalny sposób odżywiania, unikając tłustych i ciężko strawnych potraw i produktów (w tym alkoholu).
W twojej diecie powinno znaleźć się 0,5-0,7 kg warzyw, aby dostarczyć jelitom odpowiedniej ilości błonnika oraz antyoksydantów. Do tego włącz pełnoziarniste pieczywo i grube kasze. W ten sposób skrócisz czas pasażu jelitowego i zapobiegniesz pojawianiu się nowych polipów. Dwa razy w tygodniu jedz ryby morskie, aby dostarczyć kwasy omega-3 zapobiegające stanom zapalnym w organizmie. Warto też zbadać o dobrą florę bakteryjną jelit i zaaplikować sobie odpowiednią suplementację szczepami bakterii (trzeba wykonać posiew kału np. w Instytucie Mikroekologii). Póki co wybieraj produkty mleczne fermentowane zawierające bakterie probiotyczne, czyli takie, które dotrą do jelita i będą się tam rozmnażać. Są to pałeczki kwasu mlekowego i niektóre szczepy Bifidobakterii. Informacje o nich znajdziesz na opakowaniu oraz to, czy badane były klinicznie. 1-2 kubeczki chudego jogurtu naturalnego dziennie, to jest to. Sporadycznie kieliszek czerwonego lub białego wina można wypić. Z toastami wstrzymaj się przez około 3-4 miesiące od operacji.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.
Inne porady tego eksperta