Twoja dieta powinna być lekkostrawna z ograniczeniem spożycia tłuszczu. Powinieneś jest często, ale mało objętościowe posiłki, zrezygnować z produktów wzdymających, długo trawionych i ciężkostrawnych. Nie dla ciebie na razie rośliny strączkowe w postaci fasolki szparagowej czy groszku zielonego, jarmużu, kapusty, tłuste mięsa, mięsa i ryby smażone oraz świeże owoce czy zdrewniałe warzywa, które mogą prowadzić do wzdęć.
Nie powinieneś pić mocnej kawy, herbaty czy pić napojów gazowanych. Lekkostrawne tłuszcze są wskazane w postaci masła, oliwy czy oleju rzepakowego. Powinieneś dodawać je do gotowanych warzyw czy zup, past na kanapki.
Twoje menu: śniadanie w postaci zupy mlecznej (jeśli trawisz dobrze mleko), z kluskami lanymi i białego podsuszanego pieczywa z chudą wędliną. Pieczywo posmarowane cienko masłem. II śniadanie: grzanka z nisko słodzona konfiturą. Obiad: królik (drób) w potrawce, ziemniaki lub ryż, czysty barszcz do popicia. Podwieczorek: galaretka z owocami. Kolacja: kanapki z wędliną zapiekane z pomidorem. Po usunięciu złogu, rozszerzysz dietę o rośliny kapustne czy np. cięższe mięsa jak wieprzowina, czy jajka. Przy twojej dolegliwości o takich potrawach jak tłusty bigos raczej zapomnij.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.
Inne porady tego eksperta