Dieta po operacji raka trzustki [Porada eksperta]
Ponieważ problem po onkologicznej operacji trzustki, dwunastnicy i pęcherzyka żółciowego dotknął mojej żony, jestem żywotnie zainteresowany wszelkimi informacjami na temat żywienia osób borykających się z takimi chorobami, w tym także szczegółowymi jadłospisami. W sieci jest wiele informacji o diecie trzustkowej, ale dotyczą one ostrego lub przewlekłego zapalenia trzustki, a w mojej ocenie nie można ich utożsamiać z chorobą trzustki o podłożu onkologicznym.
Oczywiście, jak to w życiu, na Pana pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi, szczególnie jeśli udzielana jest ona na odległość. Sposób żywienia w tym przypadku będzie zależał od stanu, w jakim jest żona, a szczególnie układ pokarmowy; ile waży, czy chudnie dalej, czy nie. Co trawi, czego nie trawi, czy leży, czy choroba i leczenie dokonały spustoszeń i jakich. W takich przypadkach niezbędna jest konsultacja z dietetykiem klinicznym, ocena ryzyka związana ze stanem odżywienia, kolejno ustalenie jego zapotrzebowania i decyzja o żywieniu medycznym albo wspomaganiu produktami medycznymi. Priorytetowe jest odciążenie układu pokarmowego, a szczególnie trzustki i dożywienie organizmu, aby miał energię do walki z chorobą i/lub rekonwalescencją. Jeśli jednak żona jest wyleczona i chce Pan, aby nie robiła błędów dietetycznych narażając się na pojawienie nowych ognisk choroby, namawiam na wykonanie badań genetycznych, aby było więcej wiadomo o metylacji, detoksie, jak przerabia makroskładniki na energię, w jakich proporcjach i jakie powinna zjadać tłuszcze. Wtedy można uzyskać pełniejszą personifikację diety.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.
Inne porady tego eksperta