Witaj. Problem bolesnego zaparcia to praktycznie norma przy tego typu zabiegach, a to dlatego, że następuje znaczne zagęszczenie mas kałowych z powodu wchłonięcia wody w jelicie grubym. Oczywiście, niedługo wszystko wróci do normy, w tym praca jelit i zaparcia nie będą już bolesne.
Stosuj się do zaleceń lekarza, również w kwestii rycyny. Po diecie płynnej, kleikowej zalecił on dietę półpłynną, zwykle stosowaną w 6 dobie po operacji. Oznacza to, że produkty stałe należy rozdrobnić, zmiksować i rozcieńczyć.
Dotychczas stosowaną dietę można wzbogacić m.in. o sery twarogowe (półtłuste lub chude rozdrobnione i zmiksowane z mlekiem, jogurtem), bardzo rzadkie budynie mleczne, gotowane rozdrobnione białko jaja, które można połączyć z mlekiem, rosołem lub zupą jarzynową oraz gotowane chude mięso i ryby, dokładnie zmielone lub zmiksowane i połączone z płynem, np. z chudym rosołem, wywarem z warzyw, zupą jarzynową, rzadkim kleikiem. Pieczywo powinnaś moczyć i powinno być ono białe.
Wiadomo, warzywa i owoce bez skórki powinny być pokrojone na bardzo małe cząstki i rozmoczone w płynie. Warzywa i owoce zaleca się spożywać bez skórek i pestek. Powinny być one gotowane, pieczone, przetarte, zmiksowane, w postaci np. kisielu ze świeżych owoców (najlepiej bez cukru), puree, musu, zupy, koktajlu owocowego lub warzywnego, rzadkiej zupy. Szczególnie polecane są w tym okresie gotowe zupy i desery dla niemowląt.
Myślę, że metodą prób znajdziesz dla siebie optymalne menu. Kolejnym etapem będzie dieta lekkostrawna. Pozdrawiam.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.
Inne porady tego eksperta