Dieta przy stwardnieniu rozsianym [Porada eksperta]

2013-08-12 16:32

Jestem chora na stwardnienie rozsiane. Proszę konkretnie napisać, co mogę jeść, a czego lepiej unikać.

Porada fizjologa żywienia
Autor: Getty Images

Witaj, nie potrafię autorytatywnie napisać co masz jeść a czego nie, bo nie ma uniwersalnej diety dla wszystkich ze stwardnieniem rozsianym. Tak jak nie ma uniwersalnej diety dla wszystkich. Różnimy się zapotrzebowaniem na kalorie, trybem życia, wiekiem. To samo można odnieść do Ciebie. Nie wiem nic o twoim wieku, wzroście, masie ciała, przebiegu choroby, ani o tym, jakie bierzesz leki. Ja bym sugerowała dietę lekkostrawną, z dużą ilością kolorowych warzyw i owoców, lekkostrawnego białka i dobrych tłuszczy, po której masz mieć energię i która ci nie zaszkodzi, jeśli jednak będziesz miała apetyt i chęć na schabowego, nie widzę przeszkód, aby go zjeść. Pozdrawiam serdecznie i życzę siły i pogody ducha.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Iza Czajka

Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.

Inne porady tego eksperta