Dieta przy zapaleniu trzustki [Porada eksperta]
Jaką dietę musi trzymać mąż po przewlekłym zapaleniu trzustki?
Spis treści
- I okres - dieta łatwostrawna.
- II okres rekonwalescencji
- III okres rekonwalescencji
- I okres diety, przykładowy jadłospis
Zalecenia dietetyczne przy przewlekłym zapaleniu trzustki powinien przygotować lekarz. Warto też skorzystać z porady dietetyka i ułożyć urozmaiconą dietę, uwzględniająca upodobania kulinarne chorego. Oto kilka rad.
Leczenie ostrego zapalenia trzustki polega na wstrzymaniu się od jedzenia i picia płynów, aby zapewnić trzustce odpoczynek. Płyny, podstawowe składniki odżywcze i niektóre leki podawane są dożylnie i domięśniowo. Dopiero po kilku miesiącach od ostrego zapalenia stosuje się leczenie dietetyczne, którego celem jest oszczędzenie chorej trzustki.
Charakterystyka diety jest uzależniona od fazy choroby.
I okres - dieta łatwostrawna.
Trwa około miesiąca, dozwolone są chude mięsa, drób w postaci budyniów, ryby i nabiał, należy unikać pokarmów z dużą zawartością błonnika, bo podrażnia on żołądek do wydzielania hormonów (sekretyny i cholecystokininy), a te podrażniają pęcherzyk żółciowy i trzustkę. Potrawy powinny być gotowane, duszone bez obsmażania lub pieczone w folii. Kasze, makarony dobrze ugotowane i przetarte. Warzywa gotowane lub przecierane. Kaloryczność diety to około 2000 kcal.
II okres rekonwalescencji
Dieta trwa około miesiąca. Żywienie jest podobne jak w I okresie. Zwiększa się zawartość białka i tłuszczu, przez co rośnie kaloryczność diety do 2200 kcal dziennie.
III okres rekonwalescencji
Wprowadza się pełnowartościową dietę, z technologią kulinarną jak w żywieniu człowieka zdrowego. Jeśli jednak wystąpi nietolerancja pokarmów, trzeba wrócić do przecierania warzyw, sporządzania mięs w postaci budyniów i żywienia jak w II okresie. Kaloryczność diety to około 2300-2500 kcal dziennie.
I okres diety, przykładowy jadłospis
I śniadanie
50 g kaszy manny ugotowanej na szklance mleka 0,5%, kajzerka bez masła z liściem sałaty i dwoma plasterkami chudej wędliny drobiowej, szklanka herbaty owocowej bez cukru.
II śniadanie
Jabłko pieczone.
Obiad
Talerz zupy jarzynowej, gotowana cielęcina ryż ugotowany na miękko (50 g - waga suchego), marchew gotowana (150 g), sałata zielona (100 g) z jogurtem naturalnym bez cukru (50 ml), szklanka kompotu z jabłek.
Podwieczorek
Galaretka owocowa (150 g).
Kolacja
Leniwe pierogi na białku (200 g), szklanka herbaty zielonej bez cukru
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.
Inne porady tego eksperta