Dieta w chorobie wrzodowej żołądka [Porada eksperta]

2009-02-10 10:39

Chciałabym zapytać, jak mam zaplanować dietę w chorobie wrzodowej żołądka. Jakie produty powinny się w niej znajdować najczęściej, a jakie powinnam wykluczyć całkowicie, co można spożywać, a co nie?Pozdrawiam.

Porada fizjologa żywienia
Autor: Getty Images

Podstawowym zadaniem diety przy chorobie wrzodowej jest ograniczenie produktów i potraw silnie pobudzających wydzielanie soku żołądkowego. Produkty za to odpowiedzialne to: kawa prawdziwa, także bezkofeinowa, mocna herbata, napoje gazowane, alkohol, esencjonalne buliony, rosoły, wywary kostne, grzybowe, kwaśne owoce, nierozcieńczone soki owocowe, warzywne, produkty marynowane, wędzone, potrawy smażone, pieczone, pikantne, słone, zbyt kwaśne . 2.

Należy uwzględnianić w diecie produkty hamujące wydzielanie soku żołądkowego. Są to: tłuszcze łatwo strawne takie jak masło, śmietanka, oleje roślinne, oliwa z oliwek, margaryny miękkie oraz produkty neutralizujące działanie kwasu solnego, takie jak mleko, niekwaśny twarożek, jaja, chude wędliny, chude mięso, ryby. 3.

Waże jest ograniczenie produktów a) termicznie, b)mechanicznie i c) chemicznie drażniących błonę śluzową żołądka. Do potraw termicznie drażniących należą potrawy zbyt zimne i zbyt gorące, pobudzają one motorykę żołądka i jelit, a gorące dodatkowo powodują przekrwienie błony śluzowej żołądka Do produktów mechanicznie drażniących należą produkty z dużą zawartością błonnika (pieczywo razowe, grube kasze, surowe warzywa i owoce, suche nasiona roślin strączkowych). Natomiast produkty chemicznie drażniące to: zbyt kwaśne owoce, nierozcieńczone soki, potrawy wędzone, marynowane, pikantne przyprawy (pieprz, papryka, chili, musztarda, ketschup, ocet, sól).

Powinno się dbać o regularne spożywanie posiłków. Zaleca się spożywanie 4-5 posiłków dziennie. Dzień powinno się zaczynać od zjedzenia solidnego, chociaż niezbyt obfitego śniadania. Jest to bowiem pierwszy posiłek po długiej przerwie nocnej. Nie należy robić zbyt dużych przerw między posiłkami, aby nie dopuszczać do uczucia głodu. Nie powinno się jednak jeść zbyt często, ponieważ każdy posiłek jest dodatkowym bodźcem powodującym wydzielanie soku żołądkowego. Ostatni posiłek należy spożyć na godzinę przed snem, aby nie dopuścić do głodowych bólów nocnych. Posiłki nie powinny być zbyt duże objętościowo. Powinnaś jeść powoli, bez pośpiechu, najlepiej o stałych porach dnia.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Iza Czajka

Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.

Inne porady tego eksperta