Dna moczanowa w większości przypadków jest chorobą o podłożu genetycznym, zmieniającym metabolizm kwasu moczowego w organizmie, nieuleczalną. Czynniki sprzyjające jej ujawnieniu są związane z płcią, otyłością, innymi chorobami, lekami zwiększającymi stężenie kwasu moczowego, np. kwas acetylosalicylowy. Poziom kwasu moczowego jest też wypadkową diety, aktywności fizycznej, przewlekłego odwodnienia. Kuracje warzywne są bardzo dobrym rozwiązaniem na zmniejszenie poziomu kwasu moczowego we krwi, ale nie likwidują defektu genetycznego. Dlatego powinien być Pan pod opieką lekarza, który zadecyduje, czy i w jakich dawkach powinien brać Pan odpowiednie leki obniżające tworzenia kwasu moczowego w organizmie. Atak może wyzwalać wiele czynników: uraz, zakażenie, silny stres. Przy tej chorobie koniecznie trzeba monitorować nie tylko stężenie kwasu moczowego, ale również poziom cukru we krwi, ciśnienie, lipidogram, parametry wydolności nerek.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.
Inne porady tego eksperta