Jak radzić sobie z dną moczanową? [Porada eksperta]
Poziom kwasu moczowego przekroczył u mnie 12 (norma to 3,4 do 7). Po tygodniu diety kwas miał stężenie 7,8, po następnych dwóch tygodniach spadło do 7,1 Nie miałem pojęcia o żadnej diecie, więc zacząłem stosować koktajle warzywne, stopniowo zgłębiając temat na stronach internetowych. Odkryłem warzywa, które obniżają stężenie kwasu w organizmie są to m.in. seler naciowy, koperek i napar z pokrzywy. Napar stosuję się zgodnie z zaleceniem dwa razy dziennie przez dwa tygodnie, a następnie dwa tygodnie przerwy. Poza tym koktajle warzywne blendowałem na przemian z zielonych i czerwonych warzyw z dodatkiem jogurtu naturalnego jednocześnie ograniczając prawie do zera spożycie mięs. Napadu dny nie miałem od kilkunastu tygodni, więc czy mogę uznać to za sukces? I czy takie stężenie uchroni mnie przed kolejnymi napadami?
Dna moczanowa w większości przypadków jest chorobą o podłożu genetycznym, zmieniającym metabolizm kwasu moczowego w organizmie, nieuleczalną. Czynniki sprzyjające jej ujawnieniu są związane z płcią, otyłością, innymi chorobami, lekami zwiększającymi stężenie kwasu moczowego, np. kwas acetylosalicylowy. Poziom kwasu moczowego jest też wypadkową diety, aktywności fizycznej, przewlekłego odwodnienia. Kuracje warzywne są bardzo dobrym rozwiązaniem na zmniejszenie poziomu kwasu moczowego we krwi, ale nie likwidują defektu genetycznego. Dlatego powinien być Pan pod opieką lekarza, który zadecyduje, czy i w jakich dawkach powinien brać Pan odpowiednie leki obniżające tworzenia kwasu moczowego w organizmie. Atak może wyzwalać wiele czynników: uraz, zakażenie, silny stres. Przy tej chorobie koniecznie trzeba monitorować nie tylko stężenie kwasu moczowego, ale również poziom cukru we krwi, ciśnienie, lipidogram, parametry wydolności nerek.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.
Inne porady tego eksperta