Jaka dieta po radioterapii? [Porada eksperta]
Chciałabym uzyskać odpowiedź na pytania. Mój mąż zaczął radioterapię 25 sierpnia, miał ją 5 dni (rak odbytnicy), operacja odbyła się 16 października, została przesunięta z powodu skutków ubocznych po radioterapii (biegunka). Moje pytanie brzmi tak: do jakiej diety ma się stosować mąż ? Diety po operacji, czy diety po radioterapii, czy lekkostrawnej? Kiedy może wprowadzać nabiał, świeże owoce? Mąż zaczyna chemioterapię uzupełniającą 19 listopada, jak ma się przygotować do niej? Mąż ma 38 lat.
Najlepsza byłaby dieta lekkostrawna z wykluczeniem tych produktów, których jelita nie lubią, czyli mleka i jego przetworów (chyba, że są dobrze tolerowane). Jeśli pieczywo to białe, warzywa gotowane, owoce w postaci kompotów i ugotowanych pulp, kiśli (z owoców, raczej tylko jabłka). Minimalne ilości cukru w diecie (a nawet wcale), bo będzie on nasilał fermentację. Mięsa lekkostrawne czyli drób, cielęcina, królik. Można je miksować w zupach. Ryby tłuste 2 x w tygodniu. Soli, przypraw, tyle co nic. O wprowadzeniu owoców, surowizny, produktów mlecznych jeszcze bym długo nie myślała. Po konsultacji z lekarzem warto wprowadzić produkty medycznego żywienia. Lekarz powinien wskazać zalecane przy tej terapii i w tej chorobie najlepsze preparaty. Najważniejsze, aby mąż nie tracił na wadze, nie odwadniał się podczas terapii. Tu oprócz diety lekkostrawnej wzbogaconej o produkty medyczne można by było dożywić męża wlewami do żyły głównej gotowymi mieszankami. Odbywa się to w warunkach szpitalnych. Wskazaniem jest niskie BMI. W tak trudnym przypadku przy wyborze diety decyduje najbardziej chory narząd. Dieta powinna przyspieszać jego regenerację i leczenie i zapobiegać niedożywieniu.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.
Inne porady tego eksperta