Jaka dieta przy problemach z trzustką i cykrzycy? [Porada eksperta]
Przeszedłem ostre zapalenie trzustki, w konsekwencji tego zachorowałem na cukrzycę typu II. Niezależnie od tego mam problemy z krzepliwością krwi - muszę stale brać Warfarin (Cumadin), by utrzymać odpowiednią gęstość krwi. Każda z tych chorób wymaga innej diety - często się wykluczającej. Mam z tym naprawdę duży problem.
Twój sposób odżywiania powinien w dalszym ciągu chronić trzustkę przed nadmierną pracą. Powinieneś unikać posiłków ciężkostrawnych i tłustych, bogatobłonnikowych. Alkohol pod każdą postacią jest zabroniony.
Jeśli w wyniku stanu zapalnego wystąpiły u ciebie zaburzenia gospodarki węglowodanowej, zasady postępowania z cukrzycą są takie same jak u innych cukrzyków. Ale musisz kontrolować spożycie produktów bogatych w witaminę K. Należą do nich: podroby, kwaszonki, natka pietruszki, sałaty, zielone części roślin, takich jak bazylia, jarmuż, szczaw, szpinak, boćwina, które z pewnością pomogłyby ustabilizować poziom cukru we krwi. Możesz zastąpić je warzywami o najmniejszej ilości witaminy K (do 10 mikrogramów na porcję). Są to: pomidory, awokado, marchew.
Oprócz warzyw z niską zawartością witaminy K w diecie powinny się znaleźć chudy nabiał: jogurt, mleko, jajka, owoce morza i łosoś - nie mają one wpływu na glikemię. Pamiętaj też, żeby zgłosić lekarzowi ewentualne suplementy diety, które chciałbyś brać, a są one polecane np. przy zaburzeniach gospodarki węglowodanowej czy trawieniu. Zmiany krzepliwości będą powodować: pokrzywa, dziurawiec, imbir, koci pazur, kora wierzby, lukrecja, lawenda, kasztanowiec, młody jęczmień. W twoim przypadku wskazana byłaby dieta opracowana przez specjalistę dietetyka klinicznego np. w poradni diabetologicznej.
Przeczytaj również:
Trzustka: budowa, funkcje, enzymy, choroby
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.
Inne porady tego eksperta