Czas trawienia produktów zależy od wielu czynników. Twojego wieku, sprawności wydzielania enzymów trawiennych, czasu gryzienia, składu potraw, flory bakteryjnej przewodu pokarmowego. Im bardziej różnorodny produkt, tym dłużej jest trawiony. W żołądku zaczyna się trawienie białek. Jeśli połączysz to z ciężkim razowym chlebem, potrawa będzie zalegać, nie 2, ale 3-4 godziny. Ile czasu kanapka z serem i papryka będzie trawiona w jelitach, trudno powiedzieć. Produkty białkowe wymagają do strawienia dodatkowej energii. Po treningu i posiłku białkowym chęć na drzemkę może oznaczać spadek poziomu cukru, co nie jest wskazane ani kiedy się odchudzasz, ani kiedy budujesz masę mięśniowa.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.
Inne porady tego eksperta