Kiełki i szprosy przy dnie moczanowej [Porada eksperta]
Czy w dnie moczanowej można jeść kiełki?
Nie ma szczegółowych tabel pokazujących, ile kwasu moczowego będzie się produkować w organizmie z kiełków i do której grupy produktów należy je zaliczyć: zakazanych czy polecanych. Trzeba do tego podejść zdroworozsądkowo. Unikałabym kiełków z fasoli, soi, grochu, ciecierzycy czy soczewicy. Polecałabym kiełki lukrecji, rzeżuchy, rzodkiewki, buraka, zbóż. Zresztą ilości, które zjadasz, są naprawdę niewielkie (50-100g) i są raczej dodatkiem do potraw, a nie podstawą twojego żywienia. Czasem więc warto skorzystać z ich walorów zdrowotnych i odżywczych i wzbogacać nimi wiosenne menu, unikając zanieczyszczonych nowalijek. Oprócz kiełków możesz też korzystać ze szprosów, czyli młodych pędów roślin. Można je wyhodować w domu lub kupić w marketach. Polecałabym z rukoli, kapusty czerwonej, buraka, sałaty, rzodkiewki.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.
Inne porady tego eksperta