Witaj! W dnie moczanowej jak i innych chorobach stawów, zmniejsza się uciążliwość choroby, której niestety nie da się wyleczyć. Duże znaczenie w kontroli przebiegu dny jest odpowiednia dieta i stosowanie substancji przeciwzapalnych w postaci kwasów tłuszczowych jedno- i wielonienasyconych. Zaleca się suplementację kwasami omega-3 i picie oleju lnianego pod nazwą olej Dr Budwig. Jeśli chodzi o dietę, musisz unikać produktów bogatych w puryny, kwas szczawiowy, fosforowy. Odpadają więc wywary na kościach i mięsie, szprotki, kakao, ale również kawa, mocna herbata i alkohol, bo odwadniają prowadząc do koncentracji puryn w twoim organizmie oraz produkty wysoko przetworzone z dodatkiem fosforanów (np. wędliny). W diecie powinno być dużo warzyw świeżych i gotowanych na parze (za wyjątkiem suchych nasion strączkowych), lekkostrawne mięso w małych ilościach, mleko i jego przetwory. Oczywiście regularny tryb życia i aktywność jaką wykonujesz są sprzymierzeńcami dobrego stanu stawów. Jeśli chodzi o aspirynę, trzeba dopytać się lekarza. Na jedno może pomagać, ale na drugie szkodzić. Na dnę stosuje się Milurit, nie słyszałam o aspirynie. Pozdrawiam sedecznie
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.
Inne porady tego eksperta