Witamina B6 jest koenzymem, czyli niezbędnym elementem biorącym udział w przemianach biochemicznych aminokwasów, białek, kwasów tłuszczowych. Uczestniczy w syntezie: hormonów, hemoglobiny, enzymów oraz związków niezbędnych do funkcjonowania układu nerwowego i systemu odpornościowego. Podawana razem z magnezem zwiększa jego wchłanianie z przewodu pokarmowego. Jest ona produkowana przez bakterie jelitowe, dlatego u osób zdrowych rzadko spotykane są jej niedobory. Jej zapotrzebowanie zwiększa się w przypadku większego spożycia białek i węglowodanów, w przypadku chorób. np Leśniowskiego-Crohna, chemioterapii.
W skład witaminy B6 wchodzą związki pirydoksalu, pirydoksyny i pirydoksaminy. Jest to witamina rozpuszczalna w wodzie, ulega rozkładowi podczas mrożenia oraz w wysokiej temperaturze, np. podczas smażenia, gotowania, duszenia potraw. Witamina B6 w dużych dawkach jest neurotoksyczna. U niektórych osób uszkodzenia układu nerwowego mogą wystąpić już przy 50 mg chlorowodorku pirydoksyny na dobę, stosowanego przez odpowiednio długi czas.
Długotrwałe przyjmowanie dawek witaminy B6 powyżej 200 mg (zazwyczaj 1000 mg lub większych) może powodować niekorzystne objawy w układzie nerwowym: brak koordynacji mięśni, zwyrodnienia tkanki nerwowej, słabość mięśni, niepewny chód, uczucie mrowienia. Dawki ok. 200 mg dziennie mogą wywołać uzależnienie, także u płodu (tzw. zespół uzależnienia od pirydoksyny). Norma dla populacji wynosi 1,7 mg wit. B6, w tabletkach z magnezem jest jej 3 razy więcej. Mimo to nie grozi ci zatrucie nią.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.
Inne porady tego eksperta