Dieta przy refluksie żołądka [Porada eksperta]
Co ja mogę jeść, jaką dietę powinnam stosować przy chorobie refluksowej? Gastroskopia wykazała cechy przepukliny rozworu przełykowego i błonę śluzową żołądka z cechami ostrego zapalenia nasilonego w okolicy odźwiernika, gdzie stwierdzono pojedynczą nadżerkę.
Zmiany w diecie i stylu życia korzystnie wpływają na osłabienie objawów refluksu. Podstawowym zaleceniem jest zmniejszenie ilości tłuszczu, gdyż składnik ten znacznie nasila dolegliwości. W przypadku gdy osoba cierpiąca na refluks ma nadwagę lub jest otyła, stosowana dieta powinna być nie tylko niskotłuszczowa, ale również niskokaloryczna. Redukcja masy ciała powoduje bowiem zmniejszenie objawów refluksu.
Dozwolone:
- Chude gatunki mięs (cielęcina, schab, królik), drobiu (kurczaki, indyki) i wędlin (szynki wieprzowe i drobiowe, polędwica).
- Chude wyroby mleczarskie - mleko, jogurty, kefiry, maślanka z obniżoną zawartością tłuszczu. U niektórych osób łagodzą objawy zgagi.
- Gotowanie potraw, duszenie bez obsmażania, pieczenie w folii, gotowanie na parze, smażenie beztłuszczowe.
- Marchew, buraki, ziemniaki, kalafior, szpinak.
- Przyprawianie potraw świeżą bazylią, oregano lub ząbkami czosnku, przyprawami ziołowymi, np. koprem włoskim, estragonem, rozmarynem, szałwią, koperkiem.
- Mała porcja ciasta drożdżowego lub biszkoptowego.
- Niegazowane wody mineralne, herbaty ziołowe (z wyjątkiem herbaty z mięty pieprzowej).
Niewskazane:
- Tłuste potrawy, a w szczególności tłuste gatunki mięs i drobiu (np. tłusta wieprzowina, gęsi, kaczki, golonki, żeberka), tłuste wędliny (np. baleron, salami, pasztety, pasztetowa, tłuste kiełbasy, salceson).
- Tłusty nabiał - żółte sery, sery typu camembert i brie, topione i pleśniowe, serki typu fromage.
- Potrawy typu fast-food - hamburgery, hot-dogi, cheesburgery, frytki.
- Jedzenie potraw smażonych.
- Ogórki, pomidory, cebula. Ta ostatnia szczególnie często przyczynia się do powstania refluksu. Warto więc zrezygnować też z wszelkiego rodzaju zasmażek z cebulą.
- Potrawy i produkty z dodatkiem octu - lepiej unikać marynowanych grzybów, warzyw i owoców oraz surówek i sałatek z dodatkiem sosu winegret.
- Ostre przyprawy - pieprz, chilli, curry. Trzeba unikać pikantnych dań kuchni indyjskiej, meksykańskiej czy chińskiej, do których dodaje się pieprz cayene, ostrą paprykę, papryczki peperoni, pikantne sosy pomidorowe.
- Czekolada, ciasteczka polewane czekoladą, cukierki czekoladowe, batoniki, ciasta lub torty czekoladowe (czekolada - zawierająca kofeinę, teobraminę i tłuszcz - przyczynia się do powstawania zgagi).
- Napoje gazowane - powodują odbijania i tym samym zwiększają ryzyko zarzucania treści żołądkowej do przełyku.
- Niektóre soki - najczęściej objawy zgagi występują po wypiciu soku pomarańczowego, cytrynowego, grejpfrutowego, pomidorowego.
- Mocna kawa i herbata (zwłaszcza na czczo) oraz alkohol (w dowolnej postaci).
- Noszenie obcisłych ubrań lub pasków po jedzeniu.
Przykładowy jadłospis
I śniadanie
Chleb żytni razowy z margaryną, wędliną drobiową Sałata z olejem, herbata
II śniadanie
Bułka z twarożkiem i rzodkiewkami Sok marchwiowy
Obiad
Zupa kalafiorowa Pulpety z indyka w sosie koperkowym Ziemniaki z wody Buraczki Sok jabłkowy
Podwieczorek
Banan z jogurtem naturalnym odtłuszczonym
Kolacja
Pieczywo mieszane z margaryną Szynka drobiowa Marchewka z jabłkiem Woda mineralna niegazowana
Zaleca się jedzenie bez (pośpiechu) 4-5 małych posiłków dziennie, świeżo przygotowanych, rozdrobnionych. Ostatni, lekki posiłek można jeść nie później niż 2-3 godziny przed snem.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.
Inne porady tego eksperta