Z produktów pełnoziarnistych zostaje ryż, quinoka. Ale rzeczywiście dosyć niezręcznie to zabrzmiało. Rozumiem, że badania wykonałaś i na 100% wiadomo, że masz alergię pokarmową? Jako, że nie da się zupełnie wykluczyć spożycia niklu z żywnością, to może więc przynajmniej warto zmniejszyć jego podaż kupując ekologiczną żywność. Żywność o wysokiej zawartości niklu, niezależnie od zawartości w glebie: pełnoziarnisty, żyto, owies, proso, gryka, kakao, czekolada, herbata, żelatyna, proszek do pieczenia, produkty sojowe, czerwona fasola, rośliny strączkowe: groch, soczewica, orzeszki ziemne, soja i groch, suszone owoce, żywność w puszkach, m.in. napoje, lukrecja.
Inne pokarmy zawierające znaczne ilości niklu: piwo, wino czerwone, makrela, tuńczyk, śledź i skorupiaki, nasiona słonecznika, siemię lniane, orzechy laskowe, marcepan, pomidory, cebula, surowa marchew. Pamiętaj też, że witamina C, sok z pomarańczy i mleko będą upośledzać wchłanianie niklu oraz, że musisz wyrzucać garnków z niklem i wszystkich ozdób - nawet telefon komórkowy może mieć śladowe ilości niklu.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.
Inne porady tego eksperta