Wafle ryżowe [Porada eksperta]

2013-04-08 14:09

Czy cukry zawarte w waflach ryżowych należą do prostych czy złożonych? Czy są łatwo czy trudno przyswajalne, bo o ile wiem powstają one wskutek działania wysokiej temperatury i ciśnienia, a to musi mieć wpływ na zmiany w strukturze węglowodanów. Czy rzeczywiście wafle ryżowe są takie zdrowe i niskokaloryczne?

Porada fizjologa żywienia
Autor: Getty Images

IG wafli ryżowych to 85, glukozy 100. Są one produktem wysokoprzetworzonym, o dużej zawartości cukrów prostych, ale mają mało kalorii, bo są lekkie. Doskonale uzupełniają zużytą na ćwiczeniach energię. Można je również stosować w diecie lekko strawnej, kiedy chorujesz na żołądek.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Iza Czajka

Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.

Inne porady tego eksperta