Zaparcia i dyskineza [Porada eksperta]

2013-04-08 10:03

Czasami przez kilka miesięcy muszę robić lewatywy. Wszystkie środki przeczyszczające powodują mdłości. Jaką dietę stosować, aby spowodować wypróżnienia i nie podrażnić woreczka żółciowego?

Porada fizjologa żywienia
Autor: Getty Images

Naturalne sposoby walki z zaparciami:
1. Ruch każdego dnia
Dużo ruchu codziennie (60 minut spaceru szybkim tempem, gimnastyka na basenie lub pływanie.) wspomogą pracę jelit i zwiększa ich “ruchliwość”.
2. Picie wody
Organizm musi być odpowiednio uwodniony, aby masy kałowe nie były zbite i suche lub smoliste, co również przyspiesza wypróżnianie.
3. Życie bez stresu
Nie jedz w pośpiechu, dokładnie przeżuwaj, spróbuj wygospodarować czas na spokojną i powolną konsumpcję. Jadaj regularnie w jednakowych odstępach czasu. Im częściej a mniej tym lepiej.
4. Niedozwolone
Unikaj cukru, produktów wysokoprzetworzonych przemysłowo, produktów, które wystarczy wysypać z torebki, zalać wrzątkiem i po kilku minutach są już gotowe do spożycia.
Unikaj produktów wywołujących skurcz woreczka
Należą do nich: czekolada, żółtka jaj, śmietana, tłuste mięsa, a także wszystkie potrawy smażone i pieczone na tłuszczu. Bardzo często atak kolki żółciowej występuje w kilka godzin po spożyciu obfitego posiłku z alkoholem.
5. Błonnik
Włókno roślinne będące najlepszym sposobem walki z zaparciami. Jego spożywanie w granicy od 20-40 g dziennie powinno rozwiązać problemy z zaparciami, kiedy zastosujemy go wraz z powyższymi radami.
6. Jedz: "błonnik miękki" (np Błonnik Polski) w mniejszej ilości otręby, płatki; surowe, ale bardzo rozfrobnione warzywa, owoce, pełnoziarniste pieczywo (musisz je bardzo długo gryźć), kasze.

Przykładowy jadłospis uwzględniający zwiększoną ilość błonnika pokarmowego:
ŚNIADANIE: 4 łyżki płatków zbożowych + 2 łyżki błonnika ze szklanką mleka lub jogurtem naturalnym, jabłko, gruszka
II ŚNIADANIE: kanapka z sałatą i szynką: 1-2 kromki chleba Graham, płaska łyżeczka masła, sałata, 2 plastry wędliny drobiowej, pomidor
OBIAD: 150 g chudej ryby (np.: dorsz, morszczuk, mintaj) upieczonej w piekarniku bez dodatku tłuszczu lub posmarowanej niewielką jego ilością, posypanej przyprawami ziołowymi według własnego uznania, surówka z 2 dużych marchwi i kasza gryczana PRZEKĄSKA: 1 pomarańcza lub 2 mandarynki
KOLACJA: surówka z owoców: liście cykorii połączone z 50 g ugotowanego mięsa drobiowego, garścią winogron, cząstkami mandarynki, 2 czubatymi łyżkami serka białego homogenizowanego, bułka grahamka 2 szklanki soku ze świeżo wyciśniętych owoców lub soku warzywnego w ciągu dnia, do tego około 1,5-2 litrów niesłodzonych płynów
Błonnik pokarmowy należy wprowadzać stopniowo do jadłospisu, ponieważ może on wywoływać niepożądane efekty przy zbyt dużym jego spożyciu. Na początek warto zwiększyć spożycie miękkiego oraz surowych warzyw i owoców poprzez dodawanie do głównych posiłków jednej porcji tych produktów. Potem wprowadzać je stopniowo do każdego posiłku.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Iza Czajka

Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.

Inne porady tego eksperta

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE