Przy podwyższonych próbach wątrobowych należy pogłębić diagnostykę, chociażby po to aby zastosować odpowiednią terapię lekami. Na przeciążoną wątrobę nie je się czosnku, cebuli, pieczywa razowego, surowizny, nasion strączkowych i kapustnych, długo trawionych potraw, jak np. płatki owsiane. Tłuszcze lekkostrawne, jak np. masło czy olej rzepakowy, je się w mniejszych ilościach, ale się je. Kuchnia powinna być lekkostrawna, opierająca się na białym, względnie mieszanym pieczywie, drobnych kaszach i makaronach, gotowanym mięsie albo rybach, gotowanych warzywach. Wątroba nie lubi głodzenia, a dieta, którą pani opisała, wygląda na niedoborową pod względem białka i kalorii (nie wiem, co znaczy "ciepły obiad"). Olej kokosowy zamieniłabym na masło lub olej, lub oliwę i dodawała do warzyw, aby poprawić przyswajalność witamin tłuszczorozpuszczalnych.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.
Inne porady tego eksperta