Podwyższony poziom kwasu moczowego we krwi i moczu może być markerem wielu chorób: dny moczanowej, niewydolności nerek, kamicy nerkowej i innych. Może też być wynikiem nieprawidłowej diety, w której jest zbyt wiele produktów białkowych, a za mało warzyw i owoców. Kwas moczowy może się też manifestować w wyniku stosowania diuretyków. Dalsza diagnostyka zlecona przez lekarza odpowie, skąd pojawił się kwas moczowy i da odpowiedź, jak go obniżyć. W przypadku DNY odpowiednia dieta wraz z lekami pomogą kontrolować chorobę. Podobnie jest w przypadku kamicy. Póki co warto zmienić dietę na bardziej zasadową, czyli bogatą w warzywa: ogórki, pomidory, sałaty, rzodkiewki, kiełki, marchewka, papryka. Nie są wskazane w diecie suche nasiona roślin strączkowych.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.
Inne porady tego eksperta