Dla stomików nie ma specjalnych zaleceń dietetycznych, bez względu na to, czy stomia jest czasowa, czy nie. Ale każdy jest inny i inaczej reaguje na zjadane produkty. Powinnaś więc metoda prób i błędów odkryć, które z produktów źle na ciebie działają, a które nie.
Na początek zalecałabym lekkie miksowanie zjadanych potraw (wiadomo, za wyjątkiem drobnych kasz). Zacznij od pojedynczych produktów. Jednego dnia jedz kaszę, kolejnego warzywa, następnego kasze i mięsa, kolejnego sery białe itd. Porcje dostosuj do swoich możliwości trawienia, tj. 100-300 g i jedz co 3 godziny.
Produkty, po których możesz odczuwać wzdęcia to kapustne: kalafior, brokuł, brukselka i strączkowe suche. Dlatego zacznij od marchewki, ziemniaka, buraka.
Kasze jedz drobne i mocno rozgotowane. Pij dużo płynów i staraj się długo gryźć, aby pobudzić pracę enzymów trawiennych. Bardzo ostrożnie dodawaj tłuszcze do diety, a jeśli już, to może to być odrobina masła czy oliwy. Przy czym obserwuj, jak się czujesz.
Możesz też wypróbować zupy z mięsem i warzywami, ale mocno zmiksowanymi. Z czasem staraj się już nie miksować, za to bardzo dokładnie gryźć posiłki.
Jedząc w taki sposób będziesz dochodzić do formy, co z czasem powinno dać przyrost masy ciała. Pozdrawiam serdecznie.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.
Inne porady tego eksperta