Jak ustawić żywienie przy bulimii? [Porada eksperta]
Mam 28 lat, a od 13. roku życia choruję na bulimię. Jestem po przebytych kilku terapiach. Choroba powoduje u mnie duże wahania wagi, na chwilę obecną przy wzroście 177 cm w przeciągu miesiąca z 67 kg waga spadła mi do 57, w drugą stronę waga wzrasta równie szybko. Niestety nie mam kompletnie pojęcia, jak powinnam się żywić przy tak długotrwałym chorowaniu. Odczuwam silne bólu brzucha po zjedzeniu czegokolwiek. Jedyne, co nie powoduje u mnie złego samopoczucia i bólu, to pszenna bułka z masłem i woda. Nie zależy mi na spadku wagi, co jest zasługą terapii. Jednak nieumiejętność właściwego żywienia utrudnia mi powrót do zdrowia. Tak duże wahania wagi bardzo źle na mnie wpływają. Jak powinno wyglądać moje żywienie na co dzień? Jakie produkty wybierać, jak często jeść posiłki?
Namawiam na wizytę u dietetyka i wspólną pracę nad stworzeniem sposobu żywienia dla ciebie. Powinnaś wykonać badania, które stwierdzą, czy nie masz anemii, insulinooporności czy hiperinsulinemii, nadwrażliwości jelit, dyspepsji, stanów zapalnych przewodu pokarmowego, zaburzeń flory bakteryjnej, nietolerancji pokarmowych, wahań hormonów. Wtedy można przystąpić do opracowania jadłospisów. Muszą one uwzględniać to, co lubisz, czego nie, no i przede wszystkim, jak żyjesz: aktywnie czy nie, czy lubisz gotować czy nie. Ważny też jest częsty kontakt ze specjalistą i edukacja żywieniowa. Z doświadczenia wiem, że osoby z zaburzeniami odżywiania gubią się w gąszczu informacji i bez fachowca trudno jest im odnaleźć swój sposób na jedzenie i poniekąd życie.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.
Inne porady tego eksperta