Namawiam na wizytę u dietetyka i wspólną pracę nad stworzeniem sposobu żywienia dla ciebie. Powinnaś wykonać badania, które stwierdzą, czy nie masz anemii, insulinooporności czy hiperinsulinemii, nadwrażliwości jelit, dyspepsji, stanów zapalnych przewodu pokarmowego, zaburzeń flory bakteryjnej, nietolerancji pokarmowych, wahań hormonów. Wtedy można przystąpić do opracowania jadłospisów. Muszą one uwzględniać to, co lubisz, czego nie, no i przede wszystkim, jak żyjesz: aktywnie czy nie, czy lubisz gotować czy nie. Ważny też jest częsty kontakt ze specjalistą i edukacja żywieniowa. Z doświadczenia wiem, że osoby z zaburzeniami odżywiania gubią się w gąszczu informacji i bez fachowca trudno jest im odnaleźć swój sposób na jedzenie i poniekąd życie.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.
Inne porady tego eksperta