Według mojej wiedzy mleko jest najlepszym źródłem wapnia i do tego najlepiej przyswajalnym ze względu na idealne proporcje wapnia do fosforu. W mleku jest od 1 do 1,2 g/l. Ok 2/3 całego wapnia związane jest z kazeiną w postaci dwu- i trójwapniowego fosforanu. 10% wapnia występuje w formie jonowej, a ok. 20% jako niezjonizowane węglany, fosforany i cytryniany (forma nieorganiczna, za wyjatkiem cytrynianu).
Obróbka termiczna typu gotowanie czy sterylizacja nie zmieniają postaci chemicznej wapnia. Karmelizuje się laktoza, giną niektóre aminokwasy. Mleko sterylizowane czy pasteryzowane ma nieznacznie obniżoną wartość biologiczna białka.
Dobrym źródłem wapnia są napoje mleczne fermentowane. Biały ser i twarożki niestety nie. Z produktów roślinnych wchłanianie wapnia jest utrudnione ze względu na substancje antyodżywcze.
Podaż wapnia w diecie to jedno, liczy się również witamina D, która umożliwia wchłanianie wapnia. Jeśli po badaniach okaże się, że masz jej niedobór pozostaje ci suplementacja, zarówno wapnia, jak i witaminy D, zlecona przez lekarza.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.
Inne porady tego eksperta