Zdrowe śniadanie dla ucznia - 10 przepisów na proste i pożywne śniadania
Według badań dzieci, które jedzą pożywne i zdrowe śniadania, osiągają lepsze wyniki w nauce. Nie wiesz, co przygotować swojemu dziecku na pierwsze śniadanie? Zobacz 10 przepisów na zdrowe śniadania dla ucznia.
Spis treści
- 1. Owsianka z suszonymi i świeżymi owocami
- 2. Mininaleśniki z owocami
- 3. Omlet ze szpinakiem i pieczarkami
- 4. Waniliowa zupa mleczna z gwiazdkami
- 5. Twarożek z gruszką i miodem
- 6. Pieczywo pełnoziarniste z pastą jajeczną
- 7. Jajeczne serca
- 8. Jaglanka kokosowo-jagodowa
- 9. Gofry cynamonowe z prażonymi jabłkami
- 10. Śniadanie pomidorowo-jajeczne
Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Hasło powtarzane do znudzenia, jednak jak najbardziej prawdziwe. Jedząc śniadanie niedługo po przebudzeniu, dostarczamy sobie energii niezbędnej do pobudzenia metabolizmu i szybszego rozruszania organizmu po nocnym wypoczynku.
Pożywne śniadanie jest niezbędne zarówno dla dorosłego, jak i dla dziecka, ale dla naszych pociech pierwszy posiłek jest szczególnie ważny. Badania wskazują, że dzieci, które jedzą regularnie pięć posiłków w ciągu dnia, mają lepsze wyniki w nauce, przy czym aż połowa polskich maluchów nie je w domu śniadania (według raportu CBOS).
Aby od samego rana wytężać umysł w szkole, potrzebna jest energia płynąca z pysznego, zdrowego śniadania. Nie wykręcaj się brakiem czasu. Zaserwuj dziecku ciekawy posiłek, dzięki któremu będzie miało energię do nauki i zabawy. Skorzystaj z przepisów na szybkie, zdrowe i pożywne śniadania dla dziecka. Poranny posiłek to nie tylko kanapka!
1. Owsianka z suszonymi i świeżymi owocami
Owsianka to najprostsza alternatywa dla kanapki. Wybierz płatki owsiane górskie, wsyp do miseczki 3 łyżki, dodaj kilka rodzynek i orzechów. Korzystaj z sezonowych owoców. Wrzesień to dobry czas na borówki i maliny, więc dorzuć garść do miseczki i wszystko zalej mlekiem.
Pozostaw na kilka minut, aby płatki lekko nasiąkły. Nie musisz ich gotować. Szerokim łukiem omijaj słodzone płatki, czekoladowe kuleczki i inne śniadaniowe propozycje, które nie dostarczą dziecku niczego poza szkodliwym cukrem.
2. Mininaleśniki z owocami
Jeśli nie masz czasu rano, naleśniki możesz spokojnie przygotować poprzedniego dnia i przechować w lodówce. Rano wystarczy odgrzać. Poniżej znajdziesz przepis na pyszne, puszyste pancakes na maślance z morelami, które możesz zastąpić innymi ulubionymi przez twoje dziecko owocami.
Składniki: ½ szklanki maślanki, ½ szklanki mąki żytniej, 1 jajko, 1,5 łyżki oleju, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, morele
Sposób przygotowania: W dwóch osobnych miseczkach wymieszaj składniki suche i mokre. W jednej wymieszaj maślankę z jajkiem i olejem, w drugiej mąkę i proszek do pieczenia.
Następnie płynne składniki przelej do suchych i mieszaj łyżką do połączenia składników. Na rozgrzanej, suchej patelni kładź po 2 łyżki ciasta i smaż rumiane placuszki z obu stron. Podawaj z jogurtem naturalnym i morelami.
3. Omlet ze szpinakiem i pieczarkami
Jeśli twoje dziecko nie ma alergii na jajka, nie bój się używać ich w kuchni. Do niedawna jajka w nadmiarze były uważane za szkodliwe, jednak najnowsze badania pokazują, że spożywanie jajek nie tylko nie wpływa negatywnie na układ krążenia, ale wręcz poprawia profil lipidowy.
Dając dziecku jajka, dostarczysz mu pełnowartościowego białka koniecznego dla rozwoju dziecka, a także luteiny odpowiadającej za wzrok i witamin: B, A, D i E. Gdy masz w domu niejadka, dodaj do omletu warzywa, które lubi dziecko zamiast szpinaku i pieczarek.
Składniki: 2 jajka, kilka pieczarek, garść liści szpinaku, roszponki lub rukoli, pół łyżki oleju, sól, pieprz, zioła prowansalskie
Sposób przygotowania: W miseczce roztrzep jajka, przypraw je do smaku. Pokrój pieczarki w plasterki i rozłóż na niedużej rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu.
Gdy pieczarki się zarumienią, wylej na nie masę jajeczną. Gdy jajka lekko się zetną, posyp je obficie szpinakiem lub inną zieleniną, a po zrumienieniu omletu z jednej strony przełóż go szybkim ruchem na drugą rozgrzaną patelnię (lub na talerz i zsuń z powrotem na patelnię), aby omlet był ścięty z obu stron.
4. Waniliowa zupa mleczna z gwiazdkami
Takiej zupie mlecznej nie oprze się największy niejadek. Zwykły makaron zastąp tym w kształcie gwiazdek, a potrawa od razu stanie się bardziej atrakcyjna.
Składniki: 100 g makaronu gwiazdki, 500 ml mleka, 1 laska wanilii, 1 żółtko jaja, 1 i ½ łyżki cukru
Sposób przygotowania: W osolonej wodzie ugotuj makaron. Następnie przez 10 minut gotuj mleko z laską wanilii. Z żółtka i cukru zrób kogel-mogel, wlej do niego część gorącego mleka, wymieszaj i wlej z powrotem do garnka.
Całość zagotuj a na końcu połącz na talerzu z makaronem.
5. Twarożek z gruszką i miodem
Zamiast sklepowych jogurtów owocowych, które z owocami nie mają nic wspólnego, a króluje w nich cukier i barwniki, zaproponuj dziecku zdrową alternatywę. Ciężko wymagać, aby maluchy z radością zajadały się jogurtem naturalnym, dlatego trzeba im przygotować coś owocowego.
Do miseczki przełóż serek wiejski lub jogurt naturalny, dodaj pokrojoną w kostkę gruszkę i łyżeczkę miodu. Wszystko razem wymieszaj. W ten sposób zyskasz słodki smak pożądany przez dziecko, a przy tym zaserwujesz mu porcję zdrowia.
6. Pieczywo pełnoziarniste z pastą jajeczną
Alternatywą dla klasycznej suchej kanapki z sera i wędliny będzie razowy chleb lub bułka grahamka z pastą jajeczną. 2-3 jajka ugotowane na twardo pokrój na połówki i rozgnieć na drobno widelcem. Dodaj przyprawy, posiekany szczypiorek i rzodkiewkę.
Wszystko wymieszaj z łyżką jogurtu naturalnego i łyżką majonezu. Posmaruj bułkę obficie pastą jajeczną, a na wierzch połóż liść sałaty i plaster pomidora. Jest kolorowo, smacznie, zdrowo i na pewno nie nudno.
7. Jajeczne serca
Dzieci zwykle bardzo lubią parówki. Jeżeli twoja pociecha również należy do ich fanów, można coś z tym zrobić. Kupuj parówki bardzo wysokiej jakości, zawierające co najmniej 90% mięsa i minimum wody i sztucznych dodatków. Lepiej też, żeby nie stanowiły podstawy jadłospisu dziecka. Jednak od czasu do czasu parówka nie zaszkodzi.
Składniki: 2 parówki wysokiej jakości, 2 jajka, pomidor, pół papryki żółtej, szczypiorek, kilka liści sałaty, kilka rzodkiewek, 2 łyżki jogurtu naturalnego
Sposób przygotowania: Parówki natnij wzdłuż na pół, zostawiając po jednej stronie nieprzekrojoną końcówkę. Wywiń parówkę przekrojoną stroną do zewnątrz i zepnij końcówki wykałaczką, formując kształt serca. Podsmaż przez chwilę parówkę na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu (wystarczy łyżeczka).
Do środka „serca” włóż pokrojoną w kostkę paprykę i pomidor. Wbij do środka jajko, smaż przez chwilę i przełóż na drugą stronę. Wyłóż jajeczne serce na talerz i posyp szczypiorkiem. Podawaj z ciemnym pieczywem i surówką z sałaty, rzodkiewki i szczypiorku z jogurtem naturalnym.
8. Jaglanka kokosowo-jagodowa
Dzieci ciężko przekonać do jedzenia kasz, ale w takiej formie raczej nie powinno być problemu. Śniadanie jest kolorowe i wygląda apetycznie. Ponadto kasza jaglana to skarbnica zdrowia. Jest lekkostrawna, ma działanie odkwaszające i zawiera dużo witamin z grupy B, wpływających na gospodarkę energią i funkcjonowanie układu nerwowego.
Składniki: 100 g kaszy jaglanej, czubata łyżka wiórków kokosowych, 1 łyżeczka cukru, szczypta soli, pół puszki mleka kokosowego, 100 ml mleka, ½ szklanki jagód (mogą być mrożone), świeże owoce sezonowe.
Sposób przygotowania: Kaszę jaglaną przelej wrzątkiem na gęstym sitku, przełóż do garnka i zalej wodą o objętości dwa razy większej niż objętość kaszy. Dodaj wiórki kokosowe, szczyptę soli i łyżeczkę cukru.
Gotuj 12 – 15 minut, aż kasza wchłonie wodę. Jagody zmiksuj z mlekiem kokosowym i mlekiem, następnie dodaj je do kaszy o gotuj jeszcze przez chwilę do zredukowania płynu. Przełóż kaszę do miseczek i podawaj ze świeżymi owocami.
9. Gofry cynamonowe z prażonymi jabłkami
Gofry niekoniecznie kojarzą się ze zdrowym posiłkiem, ale wszystko jest kwestią sposobu przygotowania i doboru produktów. Gdy masz więcej czasu rano, warto skusić się na ich przygotowanie.
Składniki: na gofry - 3 jajka, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 3 łyżki cukru, 100 ml oleju, 2 szklanki mleka, 400 g mąki pszennej pełnoziarnistej, 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka mielonego cynamonu; na jabłka prażone - 3 jabłka, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 1 łyżka cukru, 1-2 łyżki wody
Sposób przygotowania: Obierz jabłka, usuń gniazda nasienne i pokrój na małe kawałki. Wrzuć je do garnka i podlej odrobiną wody. Gotuj do miękkości. Wymieszaj z cukrem i cukrem wanilinowym, ostudź.
Przygotuj ciasto na gofry: do miski wbij jajka, dodaj cukier i cukier wanilinowy, zmiksuj. Następnie wlej olej i mleko. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i cynamon. Wszystko razem dokładnie zmiksuj.
Wlewaj porcje ciasta na rozgrzaną kratkę gofrownicy i piecz na złoty kolor. Lekko ostudzone gofry podawaj z prażonymi jabłkami.
10. Śniadanie pomidorowo-jajeczne
Spróbuj jeszcze jednej odsłony jajek na śniadanie, nieco innej niż zwykła jajecznica.
Składniki: 3 średnie pomidory, 1 duża cebula, 3 kromki chleba razowego, 4 jajka, 4 plasterki wędliny dobrej jakości, 2 ząbki czosnku, 2 łyżeczki oleju, sól, pieprz, zioła
Sposób przygotowania: Na niewielkiej ilości tłuszczu podsmaż cebulę pokrojoną w półkrążki. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i pomidory pokrojone w kostkę.
Dopraw składniki na patelni i smaż, aż sok z pomidorów odparuje. Dodaj wędlinę pokrojoną w paski i chleb pocięty w dużą kostkę, smaż do czasu, aż chleb się lekko zarumieni i wbij jajka. Smaż, aż jajka się zetną. Oprósz solą, pieprzem i ziołami.