Weganie są narażeni na niższą podaż składników odżywczych, takich jak: kwasy omega-3, witamina D, cynk, żelazo, wapń, witamina B12 czy białko. Przykładowo badanie EPIC Oxford potwierdza, że ryzyko złamań kości u wegan było o 30 proc. wyższe niż u osób na diecie tradycyjnej i laktoowowegetariańskiej.
Aby efektywnie trenować, musisz pamiętać o produktach zawierających wymienione składniki, uwzględniając je w swojej diecie. Źródła białka roślinnego to np. nasiona roślin strączkowych, w tym soja, która jednak ingeruje w nasz układ hormonalny (do tej pory nie stwierdzono jednoznacznie, kiedy wpływa pozytywnie, a kiedy negatywnie), stąd coraz większą popularność w diecie wegan zyskują białko ryżowe oraz białko konopne. Temat posiłku potreningowego oraz odchudzania był omawiany wcześniej. Więcej informacji znajdziesz w odpowiedziach na pytania innych internautów.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Marta Romanowska - instruktorka fitnessu, szkoleniowiec i pasjonatka zdrowego stylu życia. Odpowiada na pytania dotyczące szeroko rozumianego fitnessu: zajęć odchudzających i rekreacyjnych, doboru sprzętu do ćwiczeń i regeneracji potreningowej. Podpowiada, jak komponować dietę, żeby ćwiczenia były efektywniejsze.
Inne porady tego eksperta