Alergia pokarmowa a źródła białka [Porada eksperta]

2015-02-28 13:21

Choruję na atopowe zapalenie skóry (AZS) od dzieciństwa. Niedawno miałam robione testy alergiczne i wyszło z nich uczulenie na dorsza, ziemniaki, marchew, pomidory, seler, białko jaja kurzego, żółtko jaja kurzego, kazeinę, jabłko, pomarańczę, soję, orzechy ziemne, włoskie. Chciałam zapytać: co mam jeść, by dostarczyć organizmowi odpowiednią ilości składników, w szczególności białko, które znajduje się głównie w mleku i produktach mlecznych, których nie mogę spożywać?

Porada dietetyka
Autor: Getty Images

Wszystkie pozostałe warzywa i owoce, które nie uczulają. Mięso i ryby przede wszystkim są najlepszym źródłem białka. Możesz również wybierać warzywa strączkowe.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Katarzyna Pryzmont

Katarzyna Pryzmont - dietetyk, psychodietetyk, właściciel gabinetu dietetycznego ATP. Specjalizuje się w odchudzaniu dorosłych, prowadzi warsztaty i wykłady dotyczące motywacji podczas zmiany nawyków żywieniowych mi.in. "Jak radzić sobie z pokusami podczas odchudzania". Więcej na www.katarzynapryzmont.pl

Inne porady tego eksperta