Mam 60 lat i próbuję schudnąć: co zmienić, by waga ruszyła z miejsca? [Porada eksperta]

2015-05-20 16:52

Mam 60 lat i 160 cm wzrostu. Jestem 3 lata po operacji raka jelita grubego. Obecnie ważę 75 kg (do czasu choroby ok. 58 kg). Przeszkadza mi taka waga, dlatego dużo ćwiczę, odżywianie (bez diet) jest jak sprzed choroby (dużo warzyw, owoców, niewiele mięsa, niewiele potraw smażonych, raczej duszone, kilka posiłków dziennie). Mimo moich wysiłków waga nie chce spadać. Co mogę jeszcze zrobić lub co robię źle?

Porada dietetyka
Autor: Getty Images

Przyjrzałabym się bliżej temu, co faktycznie pani spożywa i jak wygląda pani trening. Jeżeli chodzi o ćwiczenia, to powinny być dostosowane do pani możliwości fizycznych. Konsultując się z trenerem na siłowni, będzie pani wiedziała, z jakim tętnem ćwiczyć oraz jak długo powinien trwać pani trening. Na ten moment proszę ćwiczyć siłowo 2-3 razy w tygodniu i 5 razy w tygodniu aerobowo, czyli np. bieganie. Klasyczne zasady żywienia sugerują spożywanie 5 małych posiłków z przewagą warzyw. Dołączyć proszę jajka i sery, bo ich pani nie wymieniła. Aby sprawdzić, czy jadłospis jest dobry, proszę wszystko zapisywać przez co najmniej 7 dni. Następnie przejrzeć go i zobaczyć, czy przypadkiem nie znajdują się w nim zbyt często potrawy mączne, przetworzone i słodkie. Brak efektu może być związany z zatrzymywaniem wody w organizmie.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Katarzyna Pryzmont

Katarzyna Pryzmont - dietetyk, psychodietetyk, właściciel gabinetu dietetycznego ATP. Specjalizuje się w odchudzaniu dorosłych, prowadzi warsztaty i wykłady dotyczące motywacji podczas zmiany nawyków żywieniowych mi.in. "Jak radzić sobie z pokusami podczas odchudzania". Więcej na www.katarzynapryzmont.pl

Inne porady tego eksperta