Niedokrwistość: jak poradzić sobie z niedoborem żelaza? [Porada eksperta]
Mam 20 lat, studiuję i od wielu lat (od gimnazjum) mam problemy z niedoborem żelaza. W związku z tym, że gotuję tylko dla siebie, postanowiłam zwalczyć ten problem dietą. Czytałam wiele artykułów i niestety jest sporo sprzecznych informacji. Wiem, że dużo żelaza jest w wątróbce, ale czy to może być drobiowa? Najpierw wyczytałam, że otręby są zdrowe i bogate w żelazo, dlatego też kupiłam otręby pszenne. Miałam zamiar robić z nich placuszki, ale oczywiście nie jeść ich w nadmiarze. Niestety, ostatnio trafiłam na artykuł mówiący, aby wykluczyć otręby przy niedoborze żelaza. Głównie, aby wzbogacić organizm w żelazo (ze względu na żelazo hemowe), należy jeść więcej mięsa. Czy mięso drobiowe wystarczy? Tylko takie mięso zjadam, ze względu głównie na budżet studencki, a także na małą ilość kalorii, która jest dla mnie ważna. Wzbogaciłam swoją dietę o szpinak, kaszę jaglaną, pestki dyni, wątróbkę, natkę pietruszki, tymianek. Piję bardzo dużo wody z cytryną i ogórkiem świeżym, co podobno, jest korzystne - gdyż witamina C przyspiesza wchłanianie żelaza. Zamieniłam chleb biały na graham, mąkę pszenną na pełnoziarnistą, makarony jem z mąki durum ciemnej, ryż także ciemny. Co jeszcze mogę wprowadzić do mojej diety? Dobierając produkty zwracam uwagę na ich cenę, kaloryczność, a także szybkość wykonania danej potrawy. Bardzo proszę o pomoc, niedobór z żelaza jest dość uciążliwy, zwłaszcza przy moim trybie życia i studiach. Chciałabym, aby ktoś podał mi konkretne informacje i pomógł wejść na właściwy tor z tym problemem. I jeszcze ostatnie pytanie na koniec - w jakim czasie mogę się spodziewać poprawienia wyników?
Niedokrwistość jest bardzo skomplikowanym z punktu medycznego zaburzeniem, a niedobór żelaza jest tylko jedną z przyczyn. Warto udać się do lekarza pierwszego kontaktu, aby wykluczyć inne czynniki i zrobić bardzo dokładne badania. Czasami lub wręcz często samo zwiększenie spożycia żelaza nie wystarczy. Trzeba pamiętać, że niedokrwistość może być również spowodowana niedoborem kwasu foliowego, witaminy B6, B12 czy niedostatecznym spożyciem witaminy C, która wspomaga wchłanianie tego pierwiastka.
Jeżeli chodzi o najlepsze źródła żelaza, to zdecydowanie polecam produkty pochodzenia zwierzęcego, bo produkty pochodzenia roślinnego wchłaniają się w zaledwie 2%. Proszę jednak nie rezygnować z produktów roślinnych, bo zawierają one inne bardzo cenne składniki, niezbędne do zachowania równowagi w organizmie. To, co bym ograniczyła do minimum, to herbaty, głównie czarne. Można je pić, ale nigdy do posiłku. Z warzyw proszę wykluczyć: szpinak, szczaw, rabarbar. Spożycie produktów z dużą ilością błonnika pokarmowego będzie utrudniało wchłanianie nie tylko żelaza, ale i innych składników odżywczych. Nie znaczy to, że masz wyeliminować błonnik. Po prostu spożywaj go w małych ilościach do 4 z 5 posiłków. Mała porcja błonnika to 2 łyżki kaszy, kromka chleba, 2-3 łyżki otrębów. Produkty mleczne spożywaj oddzielnie od tych bogatych w żelazo. Wapń może utrudniać jego wchłanianie. Aby jeszcze lepiej walczyć z niedokrwistością warto pamiętać o innych składnikach. Mam na myśli kwas foliowy. Możesz kupić go w aptece (0,4mg) i dodatkowo zwiększyć spożycie brokułów, sałaty, natki, jarmużu. Wątróbka drobiowa to również dobre rozwiązanie. Kolejny składnik, który Ci pomoże to witamina B6. Wybieraj pieczywo na drożdżach i ciasto drożdżowe. Są jej najlepszym źródłem. No i oczywiście witamina C, której rewelacyjnym źródłem jest czerwona papryka (dzienna dawka to 80g tego warzywa, by uzupełnić witaminę C). Ty jednak spożywaj jej więcej. Wodę z cytryną pij do produktów mięsnych i warzyw zielonych. Nie wiem, kiedy możesz spodziewać się poprawy wyników.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Katarzyna Pryzmont - dietetyk, psychodietetyk, właściciel gabinetu dietetycznego ATP. Specjalizuje się w odchudzaniu dorosłych, prowadzi warsztaty i wykłady dotyczące motywacji podczas zmiany nawyków żywieniowych mi.in. "Jak radzić sobie z pokusami podczas odchudzania". Więcej na www.katarzynapryzmont.pl
Inne porady tego eksperta