Białko serwatkowe dla trenującego na siłowni [Porada eksperta]

2014-10-23 11:05

Chodzę na siłownie 4 razy w tygodniu, staram się odżywiać zdrowo, jeść posiłki bogate w białko i węglowodany, nie stosuję żadnej diety. Ważę 74 kg i mam 18 lat. Zastanawiam się nad kupnem białka serwatkowego i mam pytanie, czy jest ono zdrowe dla człowieka? Wiem, że wszystko co w nadmiarze jest szkodliwe, jednak myślałem nad stosowaniem 1 dawki dziennie w dni treningowe (porcje 30 g), czyli zawierałaby ona ok. 25 g czystego białka, a w dni beztreningowe 20 g. Czy nie spowoduje to u mnie żadnych problemów zdrowotnych? Zdrowie jest jednak dla mnie najważniejsze.

Porada dietetyka
Autor: Getty Images

Białko serwatkowe to bardzo dobre białko, szybko przyswajalne. Warto suplementować swoją dietę w odżywki tylko i wyłącznie wtedy, kiedy nie spożywa się odpowiedniej dawki tego składnika z naturalnych produktów spożywczych (mięso, ryby, sery, jaja). Zwiększoną ilość białka zaleca się również sportowcom w niektórych dyscyplinach sportowych, np. kulturystyka. Warto pamiętać, iż białko filtrowane jest przez nerki, które dostosowane są do określonej możliwości filtracji białka (klirens nerkowy), dlatego ja osobom nie związanym zawodowo ze sportem oraz nie posiadającym badań lekarskich nie zalecam odżywek.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Katarzyna Pryzmont

Katarzyna Pryzmont - dietetyk, psychodietetyk, właściciel gabinetu dietetycznego ATP. Specjalizuje się w odchudzaniu dorosłych, prowadzi warsztaty i wykłady dotyczące motywacji podczas zmiany nawyków żywieniowych mi.in. "Jak radzić sobie z pokusami podczas odchudzania". Więcej na www.katarzynapryzmont.pl

Inne porady tego eksperta