Co jeść przy hipoglikemii? [Porada eksperta]
Mam 34 lata i niedawno dowiedziałam się, że mam hipoglikemię. Lekarz prowadzący powiedział, że mam jeść mało a często i że z tym można żyć. Kompletnie nie wiem, co mam jeść? Czytając o cukrzycy nic nie rozumiem. Wyczytałam, że hipoglikemia prowadzi do depresji. Czy może mi pani podpowiedzieć jak i co mogę jeść?
Przede wszystkim powinna Pani nauczyć się rozpoznawać, kiedy Pani organizm wchodzi w stan niedocukrzenia. Objawami są: drżenie mięśni, uczucie głodu, ziewanie i senność, ociężałość myślenia, zawroty głowy, nerwowość, obfite poty, osłabienie, zaburzenia pamięci i nielogiczne zachowanie się, agresywność bez powodu, zaburzenia widzenia, utrata przytomności, drgawki, hipotermia. Objawy te narastają - od łagodnych do ciężkich. Zawsze powinna mieć Pani przy sobie kostki cukru, które natychmiast trzeba spożyć jeżeli wystąpią wyżej podane objawy hipoglikemii. Pani dieta powinna być oparta na zasadach racjonalnego żywienia. Może Pani spożywać wszystko, ale z umiarem. W jadłospisie powinny znajdować się urozmaicone produkty, spożywane regularnie co 3 godziny. W Pani diecie powinny przeważać produkty zbożowe, warzywa i owoce oraz chudy nabiał.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Katarzyna Pryzmont - dietetyk, psychodietetyk, właściciel gabinetu dietetycznego ATP. Specjalizuje się w odchudzaniu dorosłych, prowadzi warsztaty i wykłady dotyczące motywacji podczas zmiany nawyków żywieniowych mi.in. "Jak radzić sobie z pokusami podczas odchudzania". Więcej na www.katarzynapryzmont.pl
Inne porady tego eksperta