Czy witaminy można przedawkować? [Porada eksperta]

2014-03-11 14:40

Czy witaminy i inne substancje odżywcze spożywane wyłącznie z żywnością (nie w postaci suplementów) można przedawkować? Moja skóra ma pomarańczowy odcień. Gdzieś czytałam, że nadmiar betakarotenu jest szkodliwy. Jaka jest maksymalna ilość (w gramach) owoców i warzyw, którą można zjeść dziennie?

Porada dietetyka
Autor: Getty Images

Witaminy i wszystkie substancje odżywcze można przedawkować. Bardzo ważne jest, by nie dodawać do diety sztucznych suplementów i witamin jeżeli lekarz ich nie zalecił.

Dzienne spożycie warzyw to ok. 800-1000 g z wykorzystaniem różnorodności warzyw (różne kolory danego dnia) i ok. 150-300 g owoców (osobom z nadwagą wystarczy ta mniejsza porcja).

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Katarzyna Pryzmont

Katarzyna Pryzmont - dietetyk, psychodietetyk, właściciel gabinetu dietetycznego ATP. Specjalizuje się w odchudzaniu dorosłych, prowadzi warsztaty i wykłady dotyczące motywacji podczas zmiany nawyków żywieniowych mi.in. "Jak radzić sobie z pokusami podczas odchudzania". Więcej na www.katarzynapryzmont.pl

Inne porady tego eksperta