Dieta dla 40-letniego mężczyzny pracującego fizycznie z chorym żołądkiem [Porada eksperta]

2015-02-02 16:27

Mój mąż choruje na żołądek (zapalenie żołądka i dwunastnicy, polipy, nadżerki, refluks). Mąż pracuje fizycznie i jest jedynym źródłem dochodu w naszej rodzinie. Jest wysoki i szczupły, ma 183 cm i waży 74kg. Był u lekarza gastrologa i innych. Za każdym razem słyszy o diecie lekkostrawnej: nic smażonego, drób i ryby, jasne pieczywo, częste posiłki. Przez takie żywienie jeszcze chudnie. Co mam gotować i jak, by mąż nie "padł" w pracy i nie chudł cały czas? I co najważniejsze, by nie zaszkodzić jego żołądkowi.

Porada dietetyka
Autor: Getty Images

Może pani zwiększyć ilość pieczywa oraz liczbę porcji. Oto lista produktów bezpiecznych dla męża: chude gatunki mięs (cielęcina, schab, królik), drób (kurczaki, indyki) i wędlina (szynki wieprzowe i drobiowe, polędwica), chude wyroby mleczarskie - mleko, jogurty, kefiry, maślanka z obniżoną zawartością tłuszczu.

Potrawy: gotowane, duszone bez obsmażania, pieczone w folii, gotowane na parze, smażone bez tłuszczu. Dodatkowo: marchew, buraki, ziemniaki, kalafior, szpinak. Przyprawianie potraw świeżą bazylią, oregano lub ząbkami czosnku, przyprawami ziołowymi, np. koprem włoskim, estragonem, rozmarynem, szałwią, koperkiem. Mała porcja ciasta drożdżowego lub biszkoptowego. Do picia niegazowane wody mineralne, herbaty ziołowe (z wyjątkiem herbaty z mięty pieprzowej). Pod adresem http://www.poradnikzdrowie.pl/eksperci/pytania/refluks-zoladka/19926/1/ znajdzie pani kolejne wskazówki.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Katarzyna Pryzmont

Katarzyna Pryzmont - dietetyk, psychodietetyk, właściciel gabinetu dietetycznego ATP. Specjalizuje się w odchudzaniu dorosłych, prowadzi warsztaty i wykłady dotyczące motywacji podczas zmiany nawyków żywieniowych mi.in. "Jak radzić sobie z pokusami podczas odchudzania". Więcej na www.katarzynapryzmont.pl

Inne porady tego eksperta