Dieta przy wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego [Porada eksperta]
Moja 16-letnia córka choruje od czterech lat na wrzodziejące zapalenie jelita grubego. Jest ciężko, znowu ma zaostrzenie, aktualnie przebywa w szpitalu i podawane ma sterydy. Bardzo prosiłabym panią o pomoc jeśli chodzi o produkty, które są zakazane (wiem, że nie może pieczonego, smażonego i tłustego) i polecane produkty. Szukam dietetyka, który ułożyłby menu przykładowe np. na tydzień, ale jest to bardzo trudne w Gliwicach, bo wszyscy się odchudzają.
Nie ma specjalnej diety dla chorych na wrzodziejące zapalenie jelita grubego. Dieta powinna być dietą zdrowego człowieka, czyli urozmaicona i bogata w składniki odżywcze, witaminy i minerały. Najważniejsze jest unikanie potraw, które wywołują dolegliwości lub je nasilają. Restrykcyjną dietę należy zastosować jedynie w przypadku ciężkich nawrotów. W stanach zaostrzenia powinno się unikać spożywania potraw bogatoresztkowych, takich jak razowy chleb, nasiona roślin strączkowych, warzywa (zwłaszcza kapusta), owoce i potrawy z dużą zawartością błonnika, które mogą nasilić biegunkę. Polecam forum dla rodziców dotkniętych tą chorobą: http://crohn.home.pl/forum/
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Katarzyna Pryzmont - dietetyk, psychodietetyk, właściciel gabinetu dietetycznego ATP. Specjalizuje się w odchudzaniu dorosłych, prowadzi warsztaty i wykłady dotyczące motywacji podczas zmiany nawyków żywieniowych mi.in. "Jak radzić sobie z pokusami podczas odchudzania". Więcej na www.katarzynapryzmont.pl
Inne porady tego eksperta